İstanbul ve Ankara'da yaşanan ve dört kişinin vefatına neden olan doğal gaz patlamaları, halk arasında büyük bir endişeye yol açtı. Yangın Güvenliği Uzmanı Levent Yasa, bu tür olayları engellemek için alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Doğal Gaz Patlamalarının Sebepleri ve Alınması Gereken Tedbirler

Doğru Kullanıldığında Faydalı, Ama...

Levent Yasa, doğal gazın doğru kullanıldığında oldukça faydalı bir enerji kaynağı olduğuna vurgu yaparken, emniyet tedbirlerinin göz ardı edilmesi durumunda büyük riskler taşıdığını belirtti.

"Doğal gaz bir ortama dolduğunda, bir ortamın içindeki havanın yüzde 5 ila 15'i oranında karıştığında ideal patlama ortamı oluşmuş demektir. En küçük bir kıvılcımla dahil bu patlayabilir."

Patlama Riskine Karşı Önlemler

Doğal gaz patlamalarının etkisinin oldukça büyük olduğunu ve evin duvarlarını bile yıkabilecek güçte patlamalara neden olabileceğini vurgulayan Yasa, alınması gereken önlemler üzerinde durdu. Özellikle menfezlerin açık tutulmasının önemine dikkat çekti.

Sarımsak ya da Çürük Yumurta Kokusuna Dikkat!

Levent Yasa, doğal gazın kokusuz olduğunu, ancak sızıntıları fark edebilmek için içerisine özel bir koku maddesi eklendiğini belirtti. Bu koku sayesinde doğal gaz kaçaklarının anlaşılabileceğine dikkat çekti.

Dağ ailesinin acı günü Dağ ailesinin acı günü
"Doğal gaz kokulu bir gaz değildir. Sarımsak ya da çürük yumurta diye tabir edilen koku içine koyuluyor ki herhangi bir kaçak durumunda biz kokudan bunu anlayabilelim."

Editör: Umut Gökdaş