Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Diyabet, Genetik Yatkınlık ve Tetikleyen Faktörler

Genetik olarak kişisel yatkınlık söz konusudur. Ancak bu durum bilinen kalıtımsal hastalıklar gibi değildir. Aileler bir çocukları diyabetli olunca diğer kardeşleri hakkında endişe duyuyorlar, ancak yüzde 95 olasılıkla diğer kardeşlerinde ortaya çıkmayacaktır. Genetik yapısı diyabete yatkın olan çocuklarda gribal enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar, katkı maddesi içeren raf ömrü uzun paketli gıda tüketimi gibi etkenlerin etkisiyle diyabet tetiklenebiliyor.

Hareketsiz Yaşam ve Obezite Diyabetin En Büyük Tetikleyicisi

Çocuklar artık sokaklarda ve parklarda oynamak yerine ekran başında zaman geçiriyorlar. Buradaki en büyük sorun televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonda geçirilen hareketsiz zamanın fazla olması. Günümüz koşullarında çalışmak zorunda olan ebeveynler, zaman kısıtlılığı gibi nedenlerden dolayı mutfaklarda çabuk hazırlanan hazır gıdaları tercih etmeye başladılar. Hazır gıdaların içerisinde ise lezzeti artırmak için bol miktarda şeker ve yağ oluyor. Bozuk beslenme alışkanlıkları hareketsiz yaşam biçimi ile birleşince obezite ve diyabet gelişebiliyor.

diyabet1

Sağlıklı Beslenme ve Spor Önerisi

Tüm çocuklar şekerli ve rafine gıdalardan, gazlı içeceklerden, ambalaj içerisinde olan gıdalardan ve özellikle içerisinde tatlandırıcı olan gıdalardan uzak durmalıdır. Ailelerden hazır gıdalardan çok tencere yemeklerine ağırlık vermelerini ve özellikle çocuklarını spora yönlendirmelerini istiyoruz. Çünkü spor sırasında kan şekerinin düzenlenmesi çok daha kolay olacaktır.

Prof. Dr. Aydın, diyabet için erken teşhisin önemini vurgulayarak, "Okullarda yaklaşık 25 bin kadar diyabetli çocuk var. Her yıl 1500 kadar yeni diyabetli çocuk bu gruba katılıyor. Toplumdaki farkındalığın artması ile yeni tanı alan hastaların diyabetik komaya girmeden hastaneye ulaşmaları en büyük isteğimiz." ifadelerini kullandı.

Domuz Böbreği Nakli Hastası İki Ay Sonra Yaşamını Yitirdi Domuz Böbreği Nakli Hastası İki Ay Sonra Yaşamını Yitirdi

Prof. Dr. Aydın, diyabetin çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olduğunu belirterek, diyabetin ortaya çıkmasında genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme gibi birçok faktörün rol oynadığını açıkladı.

OMÜ'den yapılan açıklamada, diyabetin tip 2 diyabet olarak adlandırılan türünün en büyük tetikleyicisinin hareketsiz yaşam ve obezite olduğuna dikkat çekildi. Çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin artması, hazır gıda tüketiminin yaygınlaşması ve ailelerin iş yoğunluğu nedeniyle sağlıksız beslenmeye eğilim göstermeleri, diyabet riskini artırıyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR