Dinî ve Hukukî Açıdan Nafakanın Durumu

Boşanma Sürecinde Nafaka Yükümlülüğü

İslâm hukukuna göre evlilik devam ettikçe erkek karısının nafakasından sorumludur.  Boşama hâlinde ise iddet süresince erkek, eşinin nafakasını temin etmekle sorumludur. (el-Bakara, 2/233; en-Nisâ, 4/34; et-Talâk, 65/7; Buhârî, Nafakât, 1-3)

Boşanma gerçekleşir, iddet süresi de biterse artık erkeğin nafaka sorumluluğu kalkar. Helal ve haramı gözeten kadınlar bundan başka eşlerinden nafaka talep etmemelidir. Mehir hakkını ve mal mülkte kendisine ait olanları almakla yetinmelidir.

Boşanan eşler arasında ömür boyu nafaka sorumluluğu İslam hukukunda yoktur.

1593181-yargitay-dan-bosanma-davalarinda-flas-karar-640594fcebd29

Bayat Ekmeklerle Damak Çatlatan Lezzet: Tavuklu Papara Bayat Ekmeklerle Damak Çatlatan Lezzet: Tavuklu Papara

İslam hukukuna göre, evlilik devam ederken ve boşanma sonrası iddet süresince erkeğin, eşinin nafakasını karşılaması gerekiyor. Ancak, mahkeme sürecindeki uzamalar bu yükümlülüğü nasıl etkiliyor? Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları, bu konuda yol gösteriyor.

Mahkeme Sürecinde Nafaka Sorumluluğu

Resmi boşanma gerçekleşene kadar, eşler hukuken evli sayılıyor ve bu süre zarfında erkeğin nafaka ödeme yükümlülüğü devam ediyor. Ancak, İslami hukuka göre boşanma gerçekleştiğinde ve iddet süresi dolduğunda bu yükümlülük sona eriyor.

boşanma

"İslâm’a göre evlilik devam ettikçe ve boşama hâlinde iddet süresince erkek, eşinin nafakasını temin etmekle sorumludur."
"Dinen boşama olmadan mahkemeye boşanma davası açılmış ve kadın da evi terk etmemişse mahkeme devam ettiği sürece eşler evli hükmünde olduğundan, dava süresince de kadının nafakasını temin etme yükümlülüğü kocasına aittir." 
Ancak dinen boşanma gerçekleşmişse resmi süreç devam etse bile İslâm hukukuna göre kocanın eşine yönelik nafaka borcu iddetin bitimiyle sona erer.- Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017

Uzayan mahkeme süreçlerinde mahkeme kararına göre belirlenen nafaka ödenir. Ancak dini hükümlere göre; boşanma resmen ve dinen gerçekleştiğinde nafaka sorumluluğu sona erer.

Alyans Yüzük Yüsük Nişan Evlilik (2)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR