ACABA İNEGÖL'DE DEPREM OLUR MU? (1)

Depremi unutmuştuk değil mi? Hatırlattı işte kendini. Ben buradayım, her an gelebilirim diye hatırlattı adeta. Japonya'daki depremin görüntüsü ulaşmıştı bize ama etkisi çok uzak kalmıştı. Farkındaysanız deprem çevremizde dolaşıyor.

Marmara Depremini hatırlayın. Yalova, Adapazarı, Kocaeli, Düzce yıkıldı. Depremin ertesi günü yardım için gittiğim bu illerdeki dehşet görüntüleri unutabilmiş değilim. Çeyrek asır içinde İstanbul merkezli büyük bir deprem bekleniyor. Marmara Denizi'nde tsunami olup olmayacağı tartışılıyor. Unutmuştuk bütün bunları... Geçen hafta; "ben buradayım" dedi deprem. Çok yakından seslendi, hissettirdi varlığını.

Korktuğumu filan düşünmeyin lütfen. Babam sağ olsun depremden korkmamayı öğretti bana. Deprem olunca korkmam, kaçmam, panik yapmam. Güvenli olan neyse sakin bir şekilde onu yaparım. Perşembe akşamı da aynı şeyleri yaşadım. Mahalleli sokağa döküldü. Artçıları yaşarken Ben balkondan onları izledim. Ancak konu ben değilim. Maalesef kentim adına, insanlarımız adına korkmadığımı, rahat olduğumu söyleyemem.

Yine yakınımıza düştü ateş, bize yankısı geldi. Deprem çevremizden dolandı yine. Uzun zamandır İnegöl merkezli bir deprem kayıtlara geçmiş değil. Bu olmayacak anlamına gelmiyor. Bilakis olma ihtimalini daha da arttırıyor...

Kütahya; komşu ilimiz. Son depremin merkezi olan ilçesi Simav, bize uzak değil. Bu depremin İnegöl'de deprem potansiyeli olan fay hattı ile bağlantısını uzmanlar bilir.

Ancak şu bir gerçek ki; Simav merkezli 5,9 şiddetindeki bu depremi en fazla hisseden şehirlerden biri de İnegöl oldu.

Ve o gece bizi bekleyen muhtemel bir tehlikeyi hatırlamış olduk: Deprem. Apartmanın 4. katından baktım sokaklara. Halkımız sokaklara fırladı. Korku ve heyecan içersinde beklediler dakikalarca. Bir süre giremediler evlerine. Uzaktan gelen bir deprem etkisinde bile müthiş bir panik yaşanıyor. Peki, o gece her şey oldubitti mi şimdi? Kurtulduk mu, tehlike geçti mi?

Deprem böyledir işte; Japonya kadar uzak, Kütahya kadar yakın bize...

Şunu biliyoruz değil mi: İnegöl 1. derece deprem kuşağında bulunan şehirlerden biri? İnegöl ovasının zemininin depreme karşı da çok zayıf olduğunu biliyoruz, değil mi? İsmi üzerinde göl. Temel kazsan su çıkıyor.

Maalesef tehlikenin halen farkında değiliz. Hala daha çok katlı evler yapma derdindeyiz. Çoğu evlerimiz depreme karşı güçlendirilmiş değil. Üstelik Marmara Depreminde ve son depremde yoruldu binalarımız.

TAHA KEREM / 17 MAYIS 2011