İran devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza geçirdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri, hava şartları nedeniyle zorunlu iniş yaptı. İşte olayın tüm detayları:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, Azerbaycan sınırındaki baraj açılış töreni dönüşünde hava şartlarının kötüleşmesi nedeniyle sert iniş yaptı. Helikopterde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer İranlı yetkililer de bulunuyordu. İran İçişleri Bakanlığı, helikopterin zorunlu iniş yaptığını doğruladı.

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, olumsuz hava şartları nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının İHA'lar kullanılarak havadan yapılamadığını belirtti. Arama timleri, dağlık ve ulaşımı zor olan bölgede çalışmalarını karadan sürdürüyor. 

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, helikopterdeki 2 kişiyle temas kurduklarını ve arama çalışmalarının 2 kilometrelik bir alanda sürdüğünü belirtti. Reisi'nin kara yoluyla Tebriz’e gittiği ve durumunun iyi olduğu bildirildi. 

Iran Cumhurbaskani Reisi Helikopter Kaza

AFAD'dan Yardım Talebi

Türkiye'den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep eden İran, AFAD ile iletişime geçti. Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerinden 32 dağcı arama kurtarma personeli bölgeye hareket etti. Ayrıca Ankara, Diyarbakır ve Konya’dan da 15'er kişilik dağcı arama kurtarma personeli teyakkuz halinde bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Destek Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

ABD ve AB'den Yakın Takip

ABD Dışişleri Bakanlığı, gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti. AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, İran'ın yardım talebi üzerine Copernicus Acil Durum Yönetim Hizmeti'nin aktive edildiğini duyurdu.

Azerbaycan'dan Destek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin zorunlu iniş yapması nedeniyle endişelendiklerini ve destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Aliyev, "Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ardından, üst düzey heyeti taşıyan helikopterin İran'a acil iniş yaptığı haberi bizleri ciddi şekilde endişelendirdi. Azerbaycan Cumhuriyeti komşu, dost ve kardeş bir ülke olarak her türlü desteği vermeye hazırdır" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi