Yolculuk esnasında hangi dualar okunmalı? İşte Türkçe, Arapça okunuşları ve anlamlarıyla yolculuk duası rehberiniz. Bu duaları yürürken, araçta, gemide, uçakta, trende tüm ulaşım vasıtalarında yapabilirsiniz. Abdestli olmak zorunda da değilsiniz.

Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (4)

Yolculuğa Çıkmadan Önce Okunması Gereken Dualar

Yola çıkmadan önce abdest alınması mümkünse boy abdesti alınması tavsiye edilir. 

Aracımıza "bismillah" diyerek binmeliyiz.

Araç hareket etmeden önce 3 kere "Allahü ekber" dedikten sonra 1 kere "elhamdülillah" demek sünnettir.

Yolculuk başlarken Fatiha ve Ayetel- Kürsi okunması tavsiye edilir. 1,3 veya 7 defa Ayetel kürsi okunabilir.

Yolculuk için özellikle de uzun ve zorlu geçebilecek yollar için, Peygamber Efendimiz tarafından öğretilen özel dualarla yolculuk manevi bir korunma sağlar.

Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (5)

Peygamber Efendimiz'in Yolculuk Duası

“Allâhümme innî e’ûzü bike min va’sâi’s- seferi ve keâbeti’l-münkalebi ve’l-havri ba’de’l-kevri ve da’veti’l-mazlûmi ve sûi’l-menzari fi’l-ehli ve’l-mâli.”

Bu dua, yolculuk sırasında karşılaşılabilecek zorluklar ve tehlikelerden korunma niyetiyle okunur. Anlamı, "Allah'ım, yolculuğun zorluklarından, kötü dönüşlerden, mal ve ailedeki üzücü durumlardan sana sığınırım" demektir.

Hz. Muhammed (s.a.v.), yolculuğa çıkmadan önce belli başlı dualar okumanın yanı sıra, bineğe binerken tekbir getirme ve seyahat boyunca tesbih ve tekbir getirme gibi zikirleri de öğütlemiştir. Bu, yolculuğun her aşamasında manevi bir koruma ve şükür ifadesi olarak görülür.

Abdullah İbn Ömer (ra) buyuruyor ki; Rasûlullah Efendimiz(sas) yolculuğa çıkarken  üç kere tekbir getirir, Allahu Ekber, Allah en büyüktür, derdi.

Sonra şu duayı okurdu:

سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِي سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى وَمِنَ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى

 اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ

اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيفَةُ فِي الأَهْلِ

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَالأَهْلِ

"Bunu bize boyun eğdiren Allah noksanlardan münezzehtir, yoksa biz buna güç yetiremezdik! Ve biz kuşkusuz rabbimize geri döneceğiz." (Zuhruf, 43/13-14)

Ey Allah’ım! Biz, bu yolculuğumuzda senden iyilik ve takvâ, bir de hoşnut olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz.

Ey Allah’ım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağını yakın et!

Ey Allah’ım! Seferde yardımcı(mız), geride (bıraktığımız) çoluk çocuğu(muzu) koruyucu sensin.

Ey Allah’ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü şeylerle karşılaşmaktan, dönüşte malımızda ve ailemizde kötü haller görmekten sana sığınırım. (Müslim, Hac, 425)

Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (1)-1Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (7)

Abdullah İbn Sercis (ra)  Rasûlullah Efendimiz'in (sas) yolculuğa çıkarken şu duayı okuduğunu haber vermiştir:

اَللّٰهُمَّ إِنّٖي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَۤابَةِ الْمُنْقَلَبِ وَالْحَوْرِ بَعْدَ الْكَوْرِ وَدَعْوَةِ الْمَظْلُومِ وَسُوءِ الْمَنْظَرِ فِي اْلأَهْلِ وَالْمَالِ

Allah’ım! Yolculuğun güçlüklerinden, üzücü manzaralarla karşılaşmaktan, iyiyken kötü olmaktan, mazlumun bedduasından ve dönüşte mal ve çoluk çocuğu kötü hallerde bulmaktan sana sığınırım. (Nesâî, İstiâze, 41–42; İbn Mâce, Dua, 20)

Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (6)

Adım adım yolculuk duaları

 1-Yolculuğa başlarken ‘bismillah’ denilmelidir. 

 2-Geride kalanlar için şu dua yapılır:  “Estevdiukumullahellezi la diu ve daiuh”

Anlamı: “Sizi, kendisine bırakılıp emanet edilenlerin kaybolmadığı Allah’a emanet ederim.”

 3-Yola çıkanın arkasından şu dua yapılır: “Estevdiullahe dineke, ve emaaneke, ve havatime amelike”

“Dinini, güvenliğini ve işlerinin sonunu Allah'a emanet ederim.”

 4-Yolculuk boyunca yapılacak dua ve zikirler: Yolculuk boyunca aklına geldikçe Allahü ekber, sübhanallah, elhamdülillah, Lailahe illallah, estağfirullah, diyebiliriz.

Hz. Cabir haber veriyor: “ Biz yükseğe çıktığımızda tekbir getiriyorduk, aşağı inince de tesbih ediyorduk.”

Tekbir Allahu Ekber zikridir.

Tesbih: “ Subhanallah, elhamdülillah, Allahu ekber, Lailahe illallah, diye Allah'ı anmaktır.

 5- Yolcu seher vaktinde şu duayı yapabilir: “Semmea samiun bihamdillahi, vehusni belaihu Aleyna. Rabbena sahibna, ve efdil Aleyna aizen bimllahi minennar.”

 Anlamı: "Üzerimize olan nimetinden-lutfundan dolayı Allah'a yaptığımız hamdi işiten işitti. Rabbimiz, bize yoldaş ol ve bize ihsanda, ikramda bulun. Cehennemden Allah’a sığınırım."

 6-Yolculukta konakladığınızda şu duayı yapabilirsiniz:  “Euzu bikelimaatillahittaameti min şerri ma halak.”

 Anlamı:”Yarattığı şeylerin şerrinden Allah'ın eksiksiz,noksansız kelimelerine sığınırım.”

 7- Yolculuktan dönünce şu duayı yapabilirsiniz: “Lailaheillallahu vahdehu la şerikelehu, lehülmülkü velehulhamd, vehüve ala külli şeyin kadir, Aaibun, Taaibun, Aabiduun, lirabbena haamiduun, sadakallahu va’deh, ve nasara abdehu, ve hezemel ahzabe vahdeh.”

Kiraya verdiğimiz yer haram olan işlerde kullanılırsa bize de günah olur mu? Kiraya verdiğimiz yer haram olan işlerde kullanılırsa bize de günah olur mu?

Anlamı: Allah’dan başka hak olan ilah yoktur,olamaz. O, tektir, eşi yoktur, ortağı yoktur. Mülk O’nundur ve Hamd sadece O’nadır. O  her şeye gücü yetendir.Biz yani dönenler, tevbe edenler, ibadeti ihya edenler, Rabbimize hamdu sena ederiz. Allahvadinde durdu, kuluna yardım eyledi. Düşman gruplarına karşı tek başına başarı sağladı.”

Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (2)

Yolculuk Dualarının Önemi ve Etkisi nedir?

Günümüzde binek ve benzeri ulaşım araçları yoktur. Ancak arabaya, otobüse, trene, uçağa ve diğer ulaşım araçlarına bindiğinizde bu dualar okunabilir. Bu dua yolculuk duasıdır ve bineğin önemi yoktur. Geçmişte meydana gelen yolculuk problemleri günümüzde de aynı şekilde devam etmektedir.

Yolculuk duaları, sadece fiziksel güvenliğimiz için değil, aynı zamanda yolculuğumuz boyunca ruhsal huzurumuzu korumak için de büyük önem taşır. Günümüzde de araba, otobüs, tren, uçak gibi modern ulaşım araçlarında bu duaların okunması, geçmişten günümüze aktarılan bir manevi mirasın devam ettirilmesi anlamına gelir.

Yolculuğunuz boyunca sizi koruyacak ve huzur verecek bu duaları okuyarak, hem manevi bir yolculuğa çıkın hem de sevdiklerinizle güven içinde varış noktanıza ulaşın.

Allah, sağlık afiyetle gitmeyi ve sağlık afiyetle dönmeyi nasib eylesin, hayırlı yolculuklar!

Genç Gazete Yolculuk Duası Ve Anlamı Yola Çıkarken Ve Yolda Okuyabileceğimiz Dualar (3)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR