Cuma Namazı Her Müslüman Erkeğe Farz

İslam'da Cuma günü, yalnızca bir ibadet günü değil, aynı zamanda toplumsal birliğin ve dayanışmanın da simgesidir. Peki, Cuma namazının hükmü nedir ve kimlere farzdır?

Cuma Namazı Kimlere Farzdır?

Cuma namazı, akıl baliğ bulüğ çağına ermiş, mukim (yani yerleşik olan, yolcu olmayan) ve mazereti olmayan erkeklere farz-ı ayındır.

Cuma namazı aklı olmayan delilere, bulüğ çağına ermemiş çocuklara ve yolculara farz değildir. İsterlerse kadınlar da Cuma namazı kılabilirler.

Genç Gazete Cuma Namazının Önemi Nedir, Cuma Namazı Nasıl Kılınır Camii Mescid (4)

Kuran-ı Kerim'de Cuma Suresi Var

Cuma Namazının Farz oluşu Kitap, Sünnet ve icma ile sabittir. Kur'an-ı Kerim'de Cuma Suresinde geçen:

"Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (el-Cum'a, 62/9-10) ayetleri ve Hz. Peygamber (s.a.s.)'in hadisleri bu farziyeti teyit etmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.s.)  “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 124 ) buyurmuştur.

Genç Gazete Cuma Namazının Önemi Nedir, Cuma Namazı Nasıl Kılınır Camii Mescid (1)

Cuma Namazı Kaç Rek'attır?

Cuma namazının farzı iki rek'attır. Ancak, ibadetin tam anlamıyla eda edilmesi için  Cuma öncesi ve sonrasında sünnet namazlar da kılınmaktadır.

Farzdan önce ve sonra kılınan toplam sekiz rek'at sünnetle birlikte, Cuma namazı on rek'at olarak ifa edilir. Farklı mezheplerde bu sünnetlerin sayısı ve kılınış şekli değişiklik gösterebilir, ancak temelde farz olan iki rek'at üzerinde ittifak vardır.

Genc Gazete Cuma Namazi Nasil Kilinir (1)

Cuma namazı 10 rekattır

A-4 rekat cumanın ilk sünneti,
B-2 rekat cumanın farzı,
C-4 rekat cumanın son sünneti

1-Öğle vaktinde Cuma için ezan okunduktan sonra cuma namazının sünnetine niyet edilerek, 4 rekât öğle namazının ilk sünneti gibi Cuma namazının sünneti kılınır.

2-Sünnet kılındıktan sonra İmam Hutbe okur.

3-İmam Hutbeden indikten sonra Cemaate 2 rekat Cumanın farzını kıldırır.

4-Cuma Namazının farzından sonra,4 rekât cuma namazının sünnetine niyet edilir, cuma namazının ilk sünneti gibi, 4 rekât namaz kılınır.

Böylece Cuma namazının 10 rekatı tamamlanmış olur.

Genç Gazete Cuma Namazının Önemi Nedir, Cuma Namazı Nasıl Kılınır Camii Mescid (2)

Cuma namazının farzı iki rek'attır

Farzdan önce dört rek'at, farzdan sonra dört rek'at olmak üzere sekiz rek'at da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/269-285).


İmam Ebû Yûsuf’a göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selâmla dört ve bir selâmla iki rek'at olmak üzere toplam altı rek'attır.

Genc Gazete Cuma Namazi Nasil Kilinir (2)

Cuma namazının farzının kılınışı:

''Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama'' şeklinde niyet edilir.

1. rekât : Cemaat ''Sübhâneke'' duasını içinden okur.

İmam da''Sübhâneke'' duasını ve''Eûzü-Besmele'' yi içinden okur . İmam ''Fatiha ve bir namaz sûresi'ni'' dışından okur.Rûku ve secdelerden sonra,ayağa kalkılır.

2. rekât : İmam, tekrar dışından Fatiha ve bir namaz sûresi okur.Rûku ve secdelerden sonra, herkes içinden Et-Tahiyyâtü, Salli-Bârik ve Rabbenâ dualarını okur ve imamla beraber selam verilir.

Genç Gazete Cuma Namazının Önemi Nedir, Cuma Namazı Nasıl Kılınır Camii Mescid (3)

Haftalık İbadet Cuma Namazı

Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiştir. Cuma Namazının farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

Cuma namazı, Müslümanların haftalık manevi yenilenmeleri için bir fırsat sunar. Cuma namazı toplum içinde birlik ve beraberliği pekiştirir. 

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr