Talha Bayraktar'ın 27 Şubat 2023 tarihinde Genç Gazete'de yayımlanan köşe yazısı.

MAZİDEN BİR KARE

1-YOKUŞ

Burası İnegöl Ovasının merkezdeki tek yükseltisidir. İnegöl halkı buraya Yokuş der. En eski İnegöl şehirleri de bu tepenin üzerine kurulmuştur.

Bu Yokuş'un altında tarih yatmaktadır. Bu toprağın altında daha kaç İnegöl vardır, bilmiyoruz. İnegöl'ün kalesi ayakta olsaydı, işte bu tepenin üzerinde olacaktı.

Bilmeyenlere duyuralım, burası İnegöl Belediye Binasının arkasında Tarihi sit alanıdır. Koruyamadık bu hazine değerindeki alanı. Koruyamadık o güzelim İnegöl evlerini.

Safranbolu gibi İnegöl evlerini de görmeye gelirlerdi insanlar emin olun. Yedik bitirdik ata mirasını.

İnegöl'de yaşayıp da Yokuş'u bilmeyen gerçek İnegöllü değildir desek yanlış mı söylemiş oluruz?

2-BEDRE KÖPRÜSÜ

BEDRE DERESİ KÖPRÜSÜ

İbrahim Peynirci'nin unutulmaz fotoğraflarından biri... Bedre Deresi köprüsünden İnegöl'e giriş....Bilin bakalım o çayırlık alanda şimdi hangi okul var?

Fotoğrafta meşhur bir İnegöl atarabası var. Fotoğrafta görülen bağ evinin yerinde şimdi Sağlık Ocağı var.

Mahmudiye ve Hamidiye mahallesinin çocukları yaz oldu mu buraya koşar, yüzmeyi Bedre deresinde öğrenirlerdi. Kum balığı da eksik olmazdı bu derenin. Kışın çağlayıp akar hatta bu köprüden yola taşardı.

Bu dere daha önceden İnegöl merkezden geçmekteydi. Suyolu Caddesi ismini bu caddeden geçen dereden almıştır. Daha sonra dere yatağı değiştirilerek Bedre deresi bugünkü yatağına kavuşturulmuştur.

AYHAN TALHA BAYRAKTAR