Turhan Şahin'in köşe yazısı.

SANİ KONUKOĞLU:

İlçemiz merkezi’nde ismi bir camide yaşatılan hayırsever, işadamı. 1929 yılında Gaziantep’te doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra ailesi okumasını arzu etse de o dokumacılığa başlayarak iş hayatına atıldı. Gaziantep dokumacılığında birçok konuda önderlik etmiş olan Sani Konukoğlu el tezgahlarının motorlu tezgaha dönüşmesi, havlu üretiminin Gaziantep’te oluşması gibi konularda da öncülük etmiştir. Hilal Kollektif Şirketi adı altında şirketleşmiş, 1977 yılında ise bu adı kendi ad ve soyadından esinlenerek Sanko’ya dönüştürmüştür. Bölgenin tek sanayi odası Gaziantep Sanayi Odası’nın ilk Başkanıdır. Aynı şekilde firma isminin verildiği Sanko Sporunda ilk başkanıdır. 1989 yılından itibaren İnegöl Organize Sanayi Bölgesinde de faaliyettedirler. İnegöl’e gelişlerinde de Gaziantep Valiliği yapmış olan Muzaffer Naci Çerezci’nin İnegöl’ün sizin gibi işadamlarının yatırımlarına ihtiyacı var ricasına uyacak kadar hatırşinastır. 16 Ocak 1994 tarihinde bir kalp krizi sonucu vefat ettiğinde Sanko  Holding tekstilde bir dünya devi, ülkemizin en itibarlı firmalarından biri idi. İlçe Merkezinde Belediye’nin öncülüğünde halkın katılımları ile 1998 yılında başlatılan bir cami inşaatı Konukoğlu ailesi tarafından sahiplenilmiş cami inşaatı aile tarafından 2000 yılında ibadete açılmış. Anılan camiye de Sani Konukoğlu Camii adı verilmiştir. 27 Ekim 1997 yılında sağlığında yaptığı faydalı işler ve hayırlar dolayısı ile Devlet Üstün Hizmet Madalyası İle ödüllendirildi.

ŞEHİT CEMALETTİN KOLAY:

Şehit Piyade Komando er. 1967 İnegöl-Kozluca köyü doğumlu, 1967-3 tertip olarak Siirt 70. Piyade Er Eğitim  Alay Komutanlığı askeri olarak askerliğini yaparken Siirt-Eruh ilçesi Yarımca köyünde 08.04.1988 tarihinde  teröristlerle girdiği çatışma sonucu şehit düşmüştür. İnegöl Şehitliğine defnedilmiştir. Adı Turgutalp Mahallesinde bir sokakta yaşatılmaktadır.

KOCA YAKUP :

Asıl adı Vaşak Vaze’dir. 1889 Gürcistan-Acara doğumludur. Ailesi ile ülkemize göç edip İnegöl Elmaçayır Köyü’ne yerleşmişlerdir. Yunan işgali sırasında direnişçiler arasında yer aldı. Faydalı çalışmaları oldu. Savaş sonrası İnegöl merkezde kereste ticareti yaparak hayatını sürdürdü. 1963 yılında vefat etti.