CHP'nin acı günü CHP'nin acı günü

​İkinci el ve sıfır kilometre araç piyasasındaki belirsiz atmosfer halen devam ederken, araç alım-satımının kalbi haline gelen ekspertiz noktalarındaki sirkülasyon son bir haftada yüzde yüzün üzerinde arttı.

Milliyet'in haberine göre, Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

"Otomobilin bir ihtiyaçtan çok yatırım aracı olarak görülmesi, vatandaşlarımızın birikimlerini değerlendirebileceği diğer ekonomik enstrümanlardan daha fazla fiyat artışı göstermesi gibi sebepler otomobile olan talebi oldukça arttırıyor. Son dönemde ise seçim sonrası süreçte fiyatların artacağına dair oluşan kanaat neticesinde talep oldukça yükselmiş durumda.

SEÇİM SONRASI FİYATLARDA ARTIŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?

Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de talep, fiyat artışlarındaki önemli etkilerden bir tanesi. 2018 yılında da benzer bir süreç yaşamıştık. Seçimlere kadar yüksek olan talep, seçimlerden hemen sonra durağan bir grafiğe dönmüştü.

'TALEP AZALIRSA FİYATLARDA ARTIŞ HIZI DÜŞER'

Önümüzdeki süreçte satış adedi olarak benzeri bir süreç yaşayabiliriz ancak talep azalırsa fiyat artışlarının hızı düşecektir. Bunun yanında kur ve enflasyon baskısı devam eder, vatandaşlarımız otomobili en kârlı yatırım aracı olarak görmeye devam ederlerse, süren yüksek taleple beraber fiyatlar aynı hızda yükselmeye devam edecektir.

'İKİNCİ ELDE ADETLER SIFIRA GÖRE 10 KAT DAHA FAZLA'

Satış adedi olarak baktığımızda ikinci el araç satış adetleri sıfır araca göre neredeyse 10 kat daha fazladır. Otomobil satıcıları arasındaki satışlar ve ikinci satış gören araçlar düşünüldüğünde neredeyse 5 katı olduğunu söyleyebiliriz.

Bununla beraber sıfır otomobile de oldukça yüksek talep var. Hem talebin yüksekliği hem de üretim sıkıntısı sebebiyle taleplere yeterli oranda yetişilemiyor.

Sıfır otomobile olan ilginin ise birkaç sebebi var. Bunlardan biri genel fiyatların belirleyici unsurunun sıfır otomobil fiyatları olması. Zamlardan direkt etkilendiğinden kârlı bir alışveriş olarak görülüyor.

Bir diğer unsur ise sıfır otomobil olmadığından var olan limitli adet otomobillere spot piyasada daha yüksek rakamlar isteniyor. Vatandaş sıfır araca ulaşabilirse aldığı gün kârda oluyor. Bu durum arz sıkıntısı olan her sektörde yaşanabilecek bir olumsuzluk.

Konu ile alakalı olarak Ticaret Bakanlığımız önemli bir adım atarak, bu tür araçlara tavsiye edilen fiyattan yüksek rakam talep eden bayilerin yetki belgelerini iptal edeceğini duyurdu.

'ESKİ OTOMOBİLDE FİYAT DAHA YÜKSEK'

Son olarak piyasadaki fiyatlandırmalardan sebeple, eski otomobillerin yeni otomobillere nazaran fiyatının yüksek olduğunu görüyoruz. Bu fiyatlandırma tüketiciyi yeni otomobil almaya itiyor.

'GEREK SIFIR GEREKSE İKİNCİ EL ALMALARI DOĞRU BİR KARAR OLACAKTIR'

Bizleri takip eden ve piyasaya dair sorular soran meslektaşlarımız ve vatandaşlarımıza her zaman söylediğimiz tavsiye; otomobil almak için doğru zaman, bu zaman.

İhtiyaçları, planları ve bütçeleri dahilinde gerek sıfır gerekse ikinci el araç almaları doğru bir karar olacaktır."