Ekim ayında, hanelerde kullanılan doğalgaz tarifelerinde herhangi bir değişiklik olmazken, elektrik üretim amacıyla kullanılan doğalgazda ve işletmelerde %20’lik bir artışa gidildi. Bu değişiklik, sanayi sektörünü ve elektrik üretimini nasıl etkileyecek?

Emeklilere Yeni Refah Paketi Geliyor! Emeklilere Yeni Refah Paketi Geliyor!

dogalgaz (3)

Ekim Ayı Tarife Detayları

Sanayiye Zam Geldi

BOTAŞ'ın yayımladığı tarifeye göre; elektrik üretimi ve sanayi sektöründe kullanılan doğalgaz fiyatlarında %20'lik bir artış yaşandı. Büyük sanayi kuruluşlarından küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar pek çok kurum bu zammı hissedecek.

Sanayi Abonelerinin Tarife Bilgisi

Sanayi aboneleri için belirlenen tarife; kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak açıklandı. Elektrik üretim amacıyla kullanılan doğalgazın fiyatı da 1000 metreküp için 12 bin lira olarak duyuruldu.

dogalgaz (6)

Konut Kullanıcıları İçin Fiyatlar Değişmedi

"Konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında halen konutlarda, Ukrayna'dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğalgaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır."

Daha önce benzer bir zam, elektrik tarifelerinde de gerçekleşmişti. Ancak konut kullanıcıları için elektrik tarifelerinde de herhangi bir değişiklik olmamıştı.

Özetle, bu ay sanayi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ve işletmeler, doğalgaz maliyetlerindeki artışa adapte olmak zorunda kalacak. Ancak konut kullanıcıları bu dönemde bir fiyat artışı ile karşılaşmayacak.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR