Aşure nedir? Aşure ayı ne zaman? 2024 Muharrem ayı tarihi Aşure nedir? Aşure ayı ne zaman? 2024 Muharrem ayı tarihi

Bu konuda merak edilenler, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada yanıt buluyor.

 İşte detaylar...

Hz. Peygamber'in Tavsiyeleri ve Günümüz Uygulamaları

Temizlik ve Bakımın Önemi

Genç Gazete Saçların Neden Beyazlıyor Arkadaş (4)

Kişisel bakım ve temizlik, İslam'ın en önemli tavsiyelerinden biri. Saç, sakal ve bıyık gibi kişisel bakım unsurları da bu çerçevede değerlendiriliyor. Dinimiz, saçı temizlemek, yıkamak, koku sürmek, taramak ve boyamak gibi eylemleri teşvik ediyor.

Saçı temizlemek, yıkamak, koku sürmek, taramak ve boyamak, Hz. Peygamber’in teşvik ettiği sünnetlerdendir. (Buhârî, Ehâdîsü’l-enbiyâ, 50)

Genç Gazete Saçların Neden Beyazlıyor Arkadaş (2)

Saç Boyamanın Sınırları

Erkekler için saç boyamanın caiz olduğu, ancak siyah dışındaki renklere yönelmek gerektiği belirtiliyor. Özellikle yaşlıların beyaz saçlarını kına gibi renklere boyaması teşvik edilirken, siyah renge boyanması mekruh görülüyor. Kadınlar içinse, mahremiyet kurallarına uygun şekilde saç boyamanın herhangi bir sınırlaması bulunmuyor.

Başkalarını yanıltma kastı olmaksızın ihtiyaç duyulursa saç, sakal ve bıyık boyanabilir.
Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câizdir. Ancak erkeğin saçını siyah renge boyaması mekruh görülmüştür. Saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir. Çünkü bu durumda siyaha boyanan saç tabii hâline dönüşmüş olacaktır.
“Mekke’nin fethi günü, Hz. Ebû Bekir’in yaşlı babası Ebû Kuhâfe’nin saçlarının beyazlaştığını gören Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız.” (Müslim, Libâs, 79 )
Genç Gazete Saçların Neden Beyazlıyor Arkadaş (1)
Saç boyama konusunda kadınlar için ise bir sınırlama yoktur. Kadınlar için bu konuda da tesettür ön plandadır. Kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini, yabancı erkeklere göstermemesi gerekir.
 

Genç Gazete Saçlarımız Neden Uzar, Saçlar Nasıl Dökülür (3)

Abdest ve Gusül Üzerine Etkileri

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre; Saç boyasının, kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasını engellemediği sürece, gusül ve namaz abdestini etkilemediği belirtiliyor. 

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR