Turhan Şahin'in köşe yazısı.

AMCABEY’İN SOSYAL GÜVENLİK ANLAYIŞI: Rahmetli Rıza Korkmaz Ağabey oldukça erken yaşta emekli olmuştu. Merak ettiğimi hissettiğinde de hikayesini anlattı. 1950 doğumlu ağabeyimiz ortaokul iki de sınıfta kalmış. Duruma üzülen ve kızan baba Ali Korkmaz da oğlu Rıza Korkmaz’ı İnegöl Tuğla Fabrikasına üretimde çalıştırılmak üzere işe sokmuş. Amacı; okumayan insanlar için hayatın daha zor olduğu mesajını oğluna vermektir.

Fabrikayı; çalışanların “Amcabey” diye hitap ettikleri Sadık Diri adında yaşlıca biri yönetmektedir. Rıza Ağabey’e işe başlamak için getirmesi gereken evrakları söyler. Rıza Ağabey “Amca, babamın kızgınlığı birkaç gün sonra geçer, ben uzun süre çalışacağımı sanmıyorum” dese de etkili olamaz. Amcamız “İleride anlarsın oğlum, sen benim istediğim evrakları tamamla.” der.

Rıza Ağabey evrakları tamamlar ve işe başlar. Gerçekten de babasının kızgınlığı çabuk geçer ve orada çok kısa bir süre çalışır fakat SSK girişi de yapılmış olur. O dönemin koşullarında ve 14 yaşında iken kendisi için ne anlama geldiğini çok bilmediği bu SSK girişi emekli olacağı yaşı da epey öne çekmiştir.

Konuyu sonradan araştırınca gördüm ki “Amcabey” gerçekten de kimseyi sigortasız çalıştırmamış. Fabrikayı işveren temsilcisi olarak yönetiyor olsa da bir öğretmen sorumluluğunda da konunun önemini çevresine anlatmaya çalışmıştır. Uygulamaları başka işçi ve işletmelere de ışık olmuş ilçemizde sosyal sigortalı bir işçilik anlayışının oturmasına önderlik etmiştir.

ŞEHİT MÜNİR ÜLGEN: İnegöl, 08.01.1952 doğumludur. İlkokulu İnegöl Dündar İlkokulu’nda okudu. 1964-65 İnegöl Ortaokulu mezunudur. 1965-66 öğrenim yılından itibaren İstanbul Heybeliada Deniz Lisesi öğrencisidir. Deniz Harp Okulu mezuniyeti sonrası Gölcük Deniz Saha Komutanlığı ilk görev yeri olmuştur. Birliği ile birlikte 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Askeri Harekatında deniz üsteğmen olarak görev  yapmıştır.  15 Ocak 1976 tarihinde İzmir Güney Saha Deniz Komutanlığı İnzibat Üsteğmeni olarak ikmal görevi yapmak üzere taşıtında seyrederken aksi istikametten gelen bir aracın kendisine çarpması sonucu hayatını kaybetmiştir. 17 Ocak 1976 tarihinde İnegöl Şehitliğine defnedilmiştir.

Kaynakça : 19.06.2016 tarihinde kardeşi Kamil Ülgen ile görüşüldü.
 

 

İHSAN ÜNALDI: İnegöl Merkez Avcılık, Atıcılık İhtisas Kulübü Derneği Kurucu Başkanı, meslek önderi, diş hekimi. 1315-1899 tarihi İnegöl doğumludur. Dişçilik eğitimini İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde o günkü adıyla Diş Tababeti Mektebi’nde yaptı. İnegöl’de serbest diş hekimliği yaparak hayatını sürdürdü. Eğitimi ve mesleki deneyimi meslektaşları ve İnegöl için büyük kazanç oldu.  İnegöl cemiyet hayatında yer almaya özen gösterdi. 1936 yılı İnegöl Doğanspor Kulübü  Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olup uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu.  1946 yılında İnegöl Merkez Avcılık, Atıcılık İhtisas Kulübü Derneği Kurucu Başkanıdır. 1947, 1948, 1949, 1950 tarihli kongrelerde de aynı göreve yeniden seçilmiştir. 1958 yılında vefatına kadar yaşantısını İnegöl’de sürdürmüştür.

Kaynakça :  İlknur Akıncı aracılığı ile 03.02.2017 tarihinde torun Erhan Ünaldı  ile görüşüldü.