ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinin açıklanmasına yönelik beklentiler, piyasalarda önemli bir kritik noktayı oluşturuyor. Fed'in faiz indirimine dair desteği belirleyecek olan bu veri öncesinde, piyasalarda dalgalanmalar yaşanabileceği öngörülüyor.

ABD TÜFE verisi öncesi, Amerikan hisse senetleri piyasalarında teknoloji şirketlerinin öncülüğünde zayıflık gözlenirken, Asya Pasifik bölgesinde ise dar bir bantta hareket ediliyor.

S&P 500 endeksi yüzde 0,1, Nasdaq 100 endeksi ise yüzde 0,4 düşüşle Pazartesi gününü tamamlarken, Meta Platforms yaklaşık olarak yüzde 4,5 kayıp yaşadı. Amerikan hisse senedi vadeli işlemleri ise sabah saatlerinde pozitif bir görünüm sergiliyor.

Günlük Altın Fiyatları: Altın Piyasasında Son Durum | 14 Mayıs Güncel Altın Fiyatları Günlük Altın Fiyatları: Altın Piyasasında Son Durum | 14 Mayıs Güncel Altın Fiyatları

Japon hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek hafta pozitif faize geçebileceği spekülasyonlarıyla gerilerken, Çin'de CSI 300 endeksi yatay seyrediyor ve Hong Kong Hang Seng endeksi teknoloji şirketlerinin öncülüğünde yüzde 1'in üzerinde bir artış kaydediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Pazartesi günü iki baz puan yükselerek yüzde 4,0982'ye ulaştı. Asya işlemlerinde ise getiri seviyesi sabit kalmış durumda. Bitcoin ise TÜFE verisi öncesinde 72 bin doların üzerinde işlem görüyor ve rekor seviyelerde alıcı buluyor. Bloomberg Dolar Endeksi ise yüzde 0,2 düşüşle 1.229 seviyesinde seyrediyor.

Piyasalar İçin Kritik Veri: ABD Enflasyonu

ABD'de Şubat ayına ilişkin TÜFE verisi, piyasalar için belki de haftanın en kritik verisi olarak değerlendiriliyor. Manşet tüketici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 3,1 olarak açıklanması beklenirken, aylık TÜFE artışının yüzde 0,3'ten yüzde 0,4'e hızlanması tahmin ediliyor. Gıda ve enerji dışı TÜFE'nin ise aylık bazda yüzde 0,4'ten yüzde 0,3'e düşmesi bekleniyor.

Bloomberg Economics'e göre, mevsimsel faktörler manşet TÜFE'deki artış beklentilerini güçlendirirken, çekirdek TÜFE'de de riskleri yukarı yönlü hale getiriyor. Ayrıca, Ocak ayında TÜFE'nin beklentilerin üzerinde çıkmasında rol oynayan kira fiyatlarında yaşanan yükselişin devam etmesi, konut enflasyonunda yapışkanlık sinyali verebilir.

Bloomberg Economics ABD Başekonomisti Anna Wong'a göre, Şubat TÜFE verisinin Fed'e faiz indirmek için yeterli bir dezenflasyon trendi sunmayacağı düşünülüyor. Citigroup ise veriyle birlikte S&P 500 endeksinde sert hareketler yaşanabileceği beklentisine dikkat çekiyor. Citigroup analistlerine göre, opsiyon piyasasında S&P 500'ün her iki yöne yüzde 0,9 hareket edebileceği fiyatlandırılıyor.

Citigroup'un hisse stratejistlerinden Stuart Kaiser, TÜFE kaynaklı bu keskin volatilitenin Nisan 2023'ten beri fiyatlanmadığını belirtiyor. Ayrıca, Amerikalı tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentileri de yükseliş trendini koruyor. New York Fed'in tüketiciler arasında gerçekleştirdiği ankete göre, bir yıllık ufukta enflasyon beklentisi Ocak ayındaki yüzde 3'ten Şubat'ta yüzde 3,04'e yükselirken, üç yıllık ufuktaki beklenti ise yüzde 2,4'ten yüzde 2,7'ye çıktı.

Kaynak: Haber Merkezi