Sizce bu "sosyal medyayı salladı" ibaresi bir reklam cümlesi mi? Sosyal medyayı salladı ifadesini kullandığımızda dikkatimiz mi çekilmek isteniyor. Bu cümle ya da cümlenin önündeki habere ilgiyi mi işaret ediyor?

Buna benzer bir cümle de "tıklama rekorları kırdı" deniliyor.

Hocam ben söyleyebilir miyim? Buyur bakalım, "salladı" denilen olaylar ile "tıklanan" olaylar arasında biraz fark var diyebilir miyiz?

Şimdi ister istemez bir şeyler düşünüyorsunuz değil mi? Yani bu ibarelerin geçtiği haberleri tasarlıyorsunuz zihninizde? Acaba hangisiydi falan diye...

Benim düşüncemde şöyle bir şey şekillendi. Güzel, iyi, hoş; ama sosyal hayatta biraz farklılık oluşturan haberlere "tıklanma rekoru" deniyor. Mesela bir köpek kediye yardım ettiği zaman, bir fakir fukara insan bulduğu parayı götürüp emniyete teslim ettiği zaman ya da daha farklı buna benzer içerikli haberler, tıklama rekoru kırıyor. Lakin öbür taraftan "sosyal medyayı salladı" ibareleri de böyles hani mahremiyete aykırı davranan, açık saçık pozlar veren terbiyesiz insanlar için kullanılıyor. İsmine sanatçı mı deniliyor, yoksa manken mi deniliyor ya da başka bir şey mi? Açık saçık fotoğrafların üzerinden bu ifade kullanılıyor: "sosyal medyayı salladı" ifadesi.

Öbür tarafta "bomba gibi düştü" ibaresi de böyle bir şeydir diye düşünüyorum. Aniden gelişen olaylar ve daha çok siyasi amaçlı da olabilir, bazı haberler için bu kullanılıyor. "Bomba gibi düştü" falanca yetkilinin açıklamaları gibi ifadeler.

Bunları burada zikretme amacım şu? Acaba biz hangi olaylar karşısında birbirine yakın duran ifadeleri seçiyoruz. Onu söylemeye çalışıyoruz. İşte, sosyal medyayı salladı diye işaret eden haberler; tıklama rekorları kırdı olarak söylenebilir mi?

Yoksa burada "sallama" kelimesi üzerinden bir şey mi verilmek isteniyor? İstenmeyen, istemeyerek yapılan ya da kişinin zorlayarak oluşturduğu bir şey mi? Mesela sallama işi sallanmak kelimesinin yapısına baktığınız zaman ne görüyorsunuz?

Sallanıyor demek, bu eylemden yola çıkarak "sosyal medyayı sallamak" diye düşünmek tabii mümkün değil ama hani telefonu, bilgisayarı sallayacak halimiz yok. Bunu kast etmiyorlar. O şey gerçek anlamda sallamak demek salıncağın sallanmak, mendil sallamak gibi değil. Bir ucundan tutup, hareket katmak anlamına geliyor. Hareket katmak anlamı verdiği gibi, zorlama da var. Yani bu iş de kendi olan bir şey değil. Duragan bir şeyi zorlayarak bir hareket kalkma işine sallama diyoruz.

Sosyal medyayı salladı dediğimiz haberlerde de bir hareket yapıyor, zorlama bir hareket yapıyor.

Tıklama rekorları, derken insan parmağını da oynatıyor ki gerçek anlamda kullanılır.

Başka açıdan "sallamak" kelimesi örneğin, farz-ı muhal gibi ifadeler için de kullanır gençler. Bizim bu konumuz alakalı değil. O başka bir manası.

Sallamak kelimesi bizim kastettiğimiz ya da kullananların kastettiği şey, tekrar özür dileyerek söyleyeyim maalesef daha çok böyle olumsuz fotoğraflar, işte insanı günaha sokacak tutum ve davranışlar yapanlar için kullanılıyor. Bilmiyorum tespitler doğru mu?

Gözlemden yola çıkarak yapmış olduğum tespitler biraz tutarlı galiba. Ben bununla alakalı herhangi bir yerde, bu konuda ciddi araştırma yapmış insanların eserini okumadım normalde oturup araştırmak lazım.

Reklam zihniyetli kafada olan insanların ürettiği, bir ifadedir. Ama biz edebiyatçıların da dikkatini çeker bu ifadeler