Bu yazı 19 Mayıs günü yazılmıştır...

Bugün tarihi bir gün...

(Gerçi her gün tarihten bir gündür ve bir gün sonra bu gün de tarih olacaktır)

Bir taraftan 19 Mayısı gösteren takvimler bu gün Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı mübarek Kadir gecesi olduğunu da beyan ediyor.

Bir diğer taraftan şehr-i Ramazan günlerinin nihayetinde olduğumuzu ve ilk kez böylesine buruk bir bayram yaşayacağımız salgın günlerinden geçiyoruz.

İnsan evladı, milletinin tarihini bilmek zorundadır. Kimileri severek isteyerek yaparken kimileri de kendisine dayatılmış zannederek "tarihini" bir şekilde öğrenmiş oluyor.

Lakin bu öğrenmiş olmanın(!) en büyük ve tehlikeli tarafı, kiminin yanlış, eksik, kusurlu veya taraflı öğrenmesi; kiminin de detaylardan haberi olmadan biliyorum zannetmesi.

Evlerimize kapanıp kaldığımız şu günlerde Gençlik Bayramı olarak andığımız tarihi olayı etraflıca öğrenmek gerekir değişik kaynaklardan. Biliyoruz ki yeni bir devrin başlangıcı, bir başka dönemin kapanışına işarettir.

Yeni bir dönem başlamışsa bir önceki dönem artık eskimiştir. "Bir yeni, ne zaman eskir" diye düşünmeye başlarım zaman zaman.

Tarihini sağlam kaynaklardan öğrenmiş bir gencin geleceğine daha emin bakacağını tahmin etmek zor değil.

"Bunlar eskidenmiş, olup bitmiş. Bugün önümüze bakmamız gerekir" diyen dar kafalılardan olmamak gerekir. Önümüzü/ilerisini görmek için tarihin bize sunduğu ışıkları söndürmek veya ardımıza atmak yerine önümüze alıp yürümeliyiz.

Bir başka konu mübarek Kadir gecesi. 14 asır evvel Peygamber Efendimiz (sav)'in Hira Nur dağında, insanlığın kötü gidişatını tefekkür edip durduğu bir anda Cebrail (as)'ın dünyanın en anlamlı kelimesi ile eyleme davet etmesi unutulmayacak tarihi olaylardandır.

Oku! / (İkra!)... Emriyle başlayan yüce kitabımız, 14 asır sonrasında bile parlak bir güneş gibi hakikatini korumaktadır. Bir Kitap sahibi millet olmak ve bu kitabın tilaveti için daha çok tercih edilen Ramazan ayı gerçekten manidardır.

Açken insan idrakinin daha çok geliştiğini bilenler, yine kitabın emrine uyarak oruçlu bir halde vahyin derin manasında yol almaktalar. Dolayısıyla kabul olunmuş ibadetlerle inşa edilmiş Kadir gecesi kullar üzerinde büyük ve manevi tesirler icra edecektir.

Öbür yandan hakiki tarihini öğrenen genç, maziden atiye hikmetli ve çaplı bir bakış açısı yakalarken, kıraat eylediği kitaptan fark ettiği anlamlarla günlük hayatına inanılmaz değerler katacaktır.

Kim olduğunu, niçin yaratıldığını, bu dünyanın ne idüğünü ve bundan sonraki zaman içinde neye muhatap olacağını, tarih zaman ve mekan bağlantısı tefekküründe yakalayacaktır.

Salgının kol gezdiği böyle bir zamanda evlere hapsolmuşken ruh ikliminin ufuklarında gezmek mutlu edecektir.

Milli ve dini anlamı cem etmiş 19 Mayıs salı akşamı Kadir gecemiz her birimizi salih kul olmayı nasip ederken hakiki milli şuura varmanın imkanına kapı aralamasını temenni ederim.