Mundzuk Han'ın oğlu Hun İmparatoru Attila, dünyaya öyle korku salmıştı ki; insanlar O'nu Zulüm ve ölüm ile ilişkilendirerek "Kara Atilla" ya da "Tanrı'nın Kamçısı " diye anıyordu. Batı ve Doğu Roma İmparatorluklarının en korkulan düşmanlarından biriydi...

Attila ve idaresi altındaki Hunlar, dönemin Avrupasında derin izler bıraktığı için Attila ile ilgili metinlere Antik dönemlerden bugüne kadar rastlanmaktadır.

Kendisi tarafından Batı vw Doğu Roma'ya yapılan seferler oldukça zarar vermiş, öncesinde Hunların sebep olduğu Kavimler Göçü ve buna bağlı barbar yağmalarıyla beraber direncini kaybeden Batı Roma İmparatorluğu'nun kısa bir süre sonra çökmesine sebep olmuştur.

Bu nedenlerden ötürü, ayrıca etnik kökeni ve dini nedeniyle, dönemin Hristiyan tarihçileri tarafından kendisine olumsuz bir imaj verilmiştir.

Ancak İskandinav ve Cermen kültürleri kendisini konu edinen "Sagalar"dave "Nibelungen Destanı"gibi destanlarda O'ndan daha olumlu bahseden hikayeler yazdı. Günümüzde Macarlar ve bizler tarafından ulusal ve kurucu bir figür olarak anılmaktadır...

*Fransa'nın en önemli ressamlarından Ferdinand Eugene Victor Delacroix1847 tarihinde Atilla'nın devasa boyutlarda bir resmini Pariste bulunan "Bourbon Kütüphanesi"nin duvarına çizer.

Kullanılan renkler, at üzerindeki duruşu, elindeki kamçısı ve ayakları altına aldığı insanlar ile Hun İmparatoru dehşet saçan bir görkemle tasvir edilmiştir.

Delacroix eseri için; "resimde tasvir edilen ana konu, insan davranışının iki ucu olan barışın zıttı savaştı. Gerçekçi dünyayı ve bilinçaltı ilişkisini vurgulamak ve uyandırmak için renkleri kullanırız. Savaş resimleri Devrim ve Medeniyet duygusunu tetikler ve hatta savaş sonrası duyguları sorgulatır " der...

Kaynak:Dün'den Gün'e Tarih...