Namazın farzlarından biri de bedenimizden örtülmesi gereken yerlerin örtülmesidir. Buna Setr-i Avret denir.
Ergenlik çağına ulaşmış bir kadının da erkeğin de namaz kılarken vücudunun örtülmesi gereken yerlerinin tamamını örtmesi gerekmektedir.
Mümine kadınlar için bu örtülmesi gereken yerlerden biri de baştır. İslam’da namazda da başörtüsü kullanımı, kadının vücudunu örtme yani tesettür sorumluluğunun bir parçasıdır.
Hz. Âişe’nin Hadisi: "Başörtüsüz Namaz Kabul Edilmez"
Hz. Âişe’den rivayet edilen bir hadiste, Allah Resûlü (s.a.s.) şu şekilde buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına ulaşmış kadının başörtüsüz kıldığı namazını kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salât, 85 [641]; Tirmizî, Salât, 160 [377]).
Bu hadisten, başörtüsüz namazın kabul edilmediği açıkça anlaşılmaktadır.
Hz. Peygamber’in Uyarıları ve Uygulama
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) eşlerinin, evlerinde namaz kılarken başlarını örttükleri bilinmektedir. Ayrıca, başı açık namaz kılan genç kızlar, Hz. Peygamber tarafından uyarılmıştır.
Bütün bu hadisler, büluğa eren kadınların başlarını örtüp namaz kılmalarının gerekliliğini vurgulamaktadır. (Ebû Dâvûd, Salât, 87).
Günümüzdeki Uygulama
İslam dünyasında, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) uygulaması ve hadisleri doğrultusunda, kadınların namazda da başlarını örtmeleri gerekmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre; Hz. Peygamber (s.a.s.) zamanından günümüze kadarki uygulama da böyledir.
Başörtüsü, namaz dışındaki hayatta da Allah'ın Mümine kadınlara emridir.
İnanan kadınlara Farz olan başörtüsü, sadece bir dini gereklilik değil, aynı zamanda kadının iffetini, tevazusunu ve Allah'a olan saygısını simgeleyen önemli bir değerdir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!