İslam dininde cemaatin önemi büyüktür. Özellikle Müslümanların kutsal mekanı olan Mescid-i Haram'da namaz kılmak, milyonlarca insan için büyük bir ibadet fırsatı sunar.

Ancak cemaatle namaz kılarken ortaya çıkan bazı sorular, farklı yorumlara yol açabilir. Bunlardan biri de kadınların ve erkeklerin aynı safta namaz kılmasının caiz olup olmadığıdır.

Genc Gazete Hac Umre Kabe Mekke Hacilar (4)

Namaz Sırasında Saf Düzeni Nasıl Olmalı?

Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) sünnetine göre cemaatle namazda erkekler önde, ardından erkek çocuklar ve en son kadınlar saf tutar. Bu düzen, İslam’ın temel ibadet kuralları arasında yer alır. Kaynaklarda,

“Erkeklerle kadınlar arasında safların ayrılması farz; erkeklerle erkek çocuklar arasında bu ayrım sünnettir.” denilmektedir.

Genc Gazete Hac Umre Kabe Mekke Hacilar (3)

Namazda Erkeklerle Kadınların Aynı Hizada Olması Durumu

İslam alimleri, erkeklerin ve kadınların aynı safta bulunmasının uygun olmadığını belirtir. Cemaatle namazın erkek-kadın karışık olarak bu şekilde kılınması bütün mezheplere göre doğru görülmemiştir.

  • Hanefi Mezhebi: Hanefi mezhebine göre, bir kadın veya ergenlik çağına gelmiş bir kız, bir erkeğin önünde veya yanında namaz kıldığında, aralarında bir örtü ve benzeri bir engel veya bir adam boyu kadar yükseklik farkı bulunmazsa arkasındaki ve yanlarındaki erkeğin namazı geçerli olmaz
  • Şafii, Maliki ve Hanbeli Mezhepleri: Bu mezheplere göre ise kadınla erkeğin yan yana durup namaz kılması, her ikisinin namazını bozmaz ancak makruh görülür. Ancak Kâbe gibi zorunlu durumlarda bu kerâhet kalkar.

Genc Gazete Hac Umre Mekke Medine Kabe (10)

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Kâbe’de ise zaruretten dolayı bu kerâhet de kalkar. Çünkü kadın ve erkeklerin orada ayrı ayrı yerlerde durup namaz kılmaları oldukça zordur.Bu durumda hac mevsiminde Hanefî mezhebine bağlı bulunan kadın ve erkekler ayrı ayrı yerlerde namaz kılma imkânı bulamadıkları takdirde, bu konuda sözü edilen içtihatlara uyarak namazlarını kılabilirler."

Genc Gazete Hac Umre Mekke Medine Kabe (5)

Kâbe’de Namaz Kılarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kâbe etrafında cemaatle namaz kılarken, imamın arkasındaki düzenin korunması önemlidir.

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, imamın bulunduğu tarafta cemaatin imamdan önde olması, namazın geçersiz sayılmasına neden olur. Ancak diğer yönlerde imamdan daha yakın olmak, bu durumu etkilemez.

Mâlikî mezhebi ise imamın cemaatten önde olmasını şart koşmaz, ancak zaruret olmaksızın imamdan önde durulmasını mekruh olarak görür.

Genç Gazete Rüyada Kabe'yi Görmek Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (4)

Namaza Başladıktan Sonra Ön Saflardaki Boşluklar Doldurulabilir mi?

Cemaatle namaz sırasında öndeki saflarda boşluk oluştuğunda, bu boşluğu doldurmak için yürümek caizdir ve namazı bozmaz. Aksine bu davranış, İslam alimleri tarafından müstehap olarak kabul edilir.

Bu durum, hem cemaat düzeninin korunmasını sağlar hem de ibadetlerin daha tertipli bir şekilde icra edilmesine olanak tanır.

Uçakta, Trende, Gemide, Otobüste Namaz Kılınır mı? Ulaşım Araçlarında Namaz Nasıl Kılınır? Uçakta, Trende, Gemide, Otobüste Namaz Kılınır mı? Ulaşım Araçlarında Namaz Nasıl Kılınır?

Genc Gazete Hac Umre Mekke Medine Kabe (1)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr