Yapılan istihbarat değerlendirilmesi sonunda Yunan ordu birliklerinin, Türk savunma birliklerine karşı harekata geçmek üzere oldukları kanaatine varıldığından durum Türk savunma hattını tutan komutanlara bildirilmiş ve Deydinler Köyü'ndeki mürettep süvari alayı da gerekli stratejik askeri pozisyonunu almıştır.

"Cici Bey" lakaplı İnegöllü Küçük Kamil'in verdiği istihbari bilgi doğru çıkmış ve bir sonraki bahiste tasviri yapıldığı şekilde 5 Ocak 1921 günü savunma mevzilerinden çıkan Yunan ordu birlikleri, ileri harekata geçerek -öncelikle- İnegöl'ü fiilen işgal etmişlerdir.

Ardından da Yunan ordu birlikleri, İnegöl Eskişehir güzergahını takip ederek -önce- Kurşunlu'yu işgal etmişler ve burada bulunan Yıldırım Bayezid Kervansarayı'nı ateşe vermişlerdir.

Ahi Dağı ve Pazaryeri İlçe güzergahı izlenerek Sakarya-Kütahya hattında mevzilenmiş olan Türk savunma birliklerine ulaşmışlardır.

Yunan ordu birlikleri, "Çatal Tepe"deki savunma hattından harekata başlamadan önce Bursa ve İnegöl civarında geniş bir operasyon yapmışlardır.

"Kuva-yı milliye" taraftarı veya sempatizanı olarak belirledikleri kişileri yakalayıp Aksu'da hapsetmişlerdir.

Bursa'da yaka layıp tevkif ettikleri kişileri de "Tavukpazarı Medresesi"ne hapsetmişlerdir. Bu arada "Cici Bey" lakaplı İnegöllü Küçük Kamil de yakalanıp hapsedilmiş ve ardından da Yunanistan'a sürgün edilmiştir.

Bursa'da Kuva-yı Milliye lehine yayın yapan Ertuğrul Gazetesi de kapatılmış ve geniş bir sansür uygulaması başlatılmıştır.

Tutuklanan ve ardından da Yunanistan'a sürgün edilen bu kişiler, Mudanya Mütarekesi'nden sonra yapılması öngörülen esir mübadelesi sırasında "Cici Bey" lakaplı İnegöllü Küçük Kamil dahil serbest bırakılmıştır.

Esaretten kurtulup İnegöl'e döndüğünde Küçük Kamil, Türk silahlı kuvvetlerine intisap ederek üsteğmen olarak görev yapmıştır.

Ağrı İli'nde muvazzaf üsteğmen olarak görevli iken vefat eden Küçük Kamil, İstiklal madalyası sahibidir. Vefat ettiğinde Ağrı askeri mezarlığına defnedilmiştir.

İstiklal madalyalı Merhum Üsteğmen Küçük Kamil'e ve İnegöl'e girmeğe teşebbüs eden ilk Yunan ordu birliklerini Gazhane önünde karşılayan ve de vuku bulan çatışmada 50 arkadaşı ile birlikte şehit düşen Harputlu Avni Bey'i, İnegöllüler mutlaka hatırlamalı ve anmalıdır.

Bu şehitleri anıtlaştırarak Doma Köyü sakinlerinin, bir diğer ifadeyle Şehidler Köyü sakinlerinin şehitlerine ödedikleri vefa borçlarını, İnegöl'ün genel ve yerel yöneticileri de mutlaka bu şehitlerine karşı şükran borçlarını ödemelidir.

Söz konusu vefa borcu, farklı siyasi görüşte bile olsa İnegöllü her yerel yönetici tarafından hatırlanmalı ve onların hatırası anıtlaştırılmalıdır.

Gelecek yıllarda bu vefa borcunu ödemeyi üstlenecek olan İnegöl'ün genel ve yerel yöneticilerini şimdiden şahsen tebrik ediyor ve saygı ile selamlıyorum.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR