İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki son saldırılar, bölgede tansiyonu zirveye taşıdı. Hamas'ın gerçekleştirdiği büyük saldırının ardından, İsrail "savaş durumu alarmı" ilan ederek Gazze'ye yönelik saldırılara başladı.

Hamas'ın Büyük Saldırısı ve İsrail'in Yanıtı

Hamas'tan İsrail'e Büyük Harekât: "Aksa Tufanı"

Yakın tarihin en büyük Hamas saldırılarından biri olan "Aksa Tufanı" operasyonu sonrasında Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı. Bu saldırılarda en az 70 kişi hayatını kaybetti. Hamas mensupları, saldırı sırasında çok sayıda İsrail askerini ve sivilini esir aldı.

İsrail Ürünleri Boykot Listesi 2024: Türkiye'de Satılan İsrail Markaları İsrail Ürünleri Boykot Listesi 2024: Türkiye'de Satılan İsrail Markaları

İsrail'den Gazze'ye Karşılık: 198 Ölü

Hamas'ın saldırısına karşılık olarak İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırılar düzenledi. Bu saldırılarda en az 198 kişi yaşamını yitirdi.

Liderlerden Karşılıklı Açıklamalar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,

"Savaştayız ve biz kazanacağız. Düşman, hiç bilmediği bir bedel ödeyecek"

derken, Hamas lideri ed-Dayf,

“Filistin halkı yeniden devrim yaptı ve bir devlet kurma projesine geri döndü…İsrail’in ihlalllerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık”

ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin Sınırı Aşması

İsrail sınırını aşan Filistinli militanlar, tank da dahil olmak üzere askeri araçları ele geçirdi. Ancak militanların dünyanın en güçlü sınırlarından birini nasıl aştığı konusundaki belirsizlik sürüyor.

İsrail'den Yedek Asker ve Askeri Bölge Kararı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı. Aynı zamanda Gazze Şeridi etrafındaki 80 kilometre yarıçapındaki bölgeyi askeri alan ilan etti.

Editör: Fırat Çelik