İnegöllü çini ustası Adil Can Güven

İnegöllü çini ustası Adil Can Güven, Çin’in CCTV 1 kanalında yayınlanan ve İznik çinisi ile Çin çinisini konu alan programa konuk oldu. Güven, programda Yuyao Müzesi'nin müdürü Weng Yanjun ile birlikte çömlekçiliğin tarihi ve iki kültür arasındaki benzerlikler hakkında bilgi verdi.

İznik ve Çin Çinisinin Ortak Noktaları

Programda İznik çinisinin özelliklerinden bahseden Adil Can Güven, İznik çömlekçiliğinin 16. yüzyıldan bu yana Çin seladonunun incelenmesi ve özümsenmesi yoluyla kendine özgü bir seramik tarzı geliştirdiğini belirtti. Güven, İznik ile Çin’in Jingdezhen kentinin çömlekçilik üzerine benzer bağları olduğunu vurguladı ve 15 Ocak 2017'de kardeş şehir protokolü imzalandığını hatırlattı.

Genc Gazete Cinicilik Adil Can Guven (2)

Çömlekçiliğe nasıl başladı?

Adil Can Güven, programda çömlekçiliğe 17 yaşında amcasından öğrenmeye başladığını belirtti. Topkapı Sarayı'nda gördüğü eserlerden etkilenerek seramiğe ilgisinin arttığını ifade eden Güven, ailesinin de nesiller boyu çömlekçilik yaptığını söyledi. Kendisi 70 yaşında olan Güven, 53 senedir aralıksız çömlekçilik yaptığını belirtti.

İnegöl'de Kurban Bayramı'nın 2. Günü Hava Durumu Nasıl Olacak? İnegöl'de Kurban Bayramı'nın 2. Günü Hava Durumu Nasıl Olacak?

Belgesel çok ilgi gördü

Öte yandan, Adil Can Güven’in de içinde yer aldığı çini üzerine bir belgesel programda yayınlandı. Çinlilerin özel ilgisini çeken program, milyonlarca kişi tarafından izlendi.

"İznik çömlekçiliği, 16. yüzyıldan bu yana Çin seladonunun incelenmesi ve özümsenmesi yoluyla kendine özgü bir seramik tarzı geliştirmiştir." - Adil Can Güven

Genc Gazete Cinicilik Adil Can Guven (1)

Adil Can Güven’in Hayatı 

1953 İnegöl doğumlu olan Adil Can Güven, ilk, orta ve lise eğitimini İnegöl’de tamamladı. 1974-75 İnegöl Lisesi mezunu olan Güven, 1970'li yıllardan itibaren dayısı Abdurrahman Özer'den usta çırak geleneği çerçevesinde seramik eğitimi aldı. 1986 yılında eşi Nursan Güven ile birlikte İnegöl Akhisar'da seramik atölyelerini açtı. Prehistorik çağdan Osmanlı dönemine kadar çeşitli seramik türleri üzerine incelemelerde bulundu ve atölyesini 1998'de İznik'e taşıdı.

İlk sergisini İznik'te açan Güven, birçok ulusal ve uluslararası sergide yer aldı. 2004 yılında GESAY (Geleneksel El Sanatları Vakfı) tarafından Şükran Plaketi ile ödüllendirildi. 1995 yılından itibaren Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Orijinal çalışmalar dışında eski teknikleri de uygulayarak eserler ortaya koymaktadır. Eserleri Kültür Bakanlığı tarafından Sanat Eseri Statüsünde onaylanmıştır.

1974 yılından itibaren gönüllü av müfettişi olan Güven, İnegöl’de bulunduğu süre zarfında İnegöl Avcılar Atıcılar Derneği’nde başkanlık ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. İnegöl Atış Poligonu onun başkanlığı döneminde yapılmıştır.

Kaynak: İnegöl Online