Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji ve madencilik alanlarındaki önemli projelerini ve gelişmeleri paylaştı. Diyarbakır’daki kaya petrolü keşfine değinen Bayraktar, yeni üretim yöntemleriyle Şırnak’ı petrol üretiminde zirveye taşıdıklarını ve sıradaki hedefin Diyarbakır olduğunu belirtti.
Bayraktar, son yıllarda Türkiye’nin enerji altyapısında gerçekleştirdiği büyük yatırımlara dikkat çekerek, madencilik sektöründe çevre dostu uygulamaları artırdıklarını söyledi. 2025 yılı itibarıyla, Türkiye’nin yerli doğal gaz üretiminin rekor seviyeye ulaştığını belirten Bayraktar, özellikle doğal gaz ithalatında bağımlılığın azaltılması için yoğun çaba harcandığını ifade etti.
Bakan Bayraktar, yerli üretim kapasitesini artırmak için pek çok adım attıklarını, Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimi artırdıklarını ve milli sondaj filosuyla dünya çapında önemli bir konum elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin doğalgaz altyapısını güçlendirmek için çeşitli yatırımlar yaptıklarını ve LNG tedarik kapasitesini beş kat artırdıklarını belirtti.
Petrol üretiminde de tarihi bir dönüm noktasına gelindiğini ifade eden Bayraktar, Gabar Sahası’nda günlük üretimin 81 bin varile çıktığını, Diyarbakır'da ise yatay sondaj yöntemiyle kaya petrolü üretiminin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hızla genişlediğini ve 2026 yılına kadar Somali ve Pakistan gibi ülkelerde de yeni projeler başlatmayı planladıklarını söyledi.
Bayraktar, Türkiye'nin elektrik tüketimi konusunda da büyük bir artış yaşandığını, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde Avrupa'nın 5'inci, dünyada ise 11'inci sırada yer alındığını ifade etti. 2040 yılına kadar enerji verimliliği yatırımlarıyla 46 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin güçlü enerji altyapısının, küresel enerji krizinde önemli bir güvence sağladığını vurguladı. Enerji sektöründeki bu gelişmelerle, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltarak enerji arz güvenliğini güçlendirmeye devam edeceği mesajını verdi.



