Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası uzmanlar Marmara bölgesi için uyarılarda bulunurken olası İstanbul depremine dikkat çekti.

Vatandaşlar ise bulundukları evlerin depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor.

BİNALARA DEPREM TESTİ NASIL YAPTIRILIR?

Binaların deprem testi yaptırılması konusunda 2 yol bulunmakta. Çevre Şehircilik İklim Bakanlığını da başvurarak ya da özel yetkili firmalara başvurarak deprem testi yaptırılabiliyor.

Bakanlığın resmi web sayfasındaki verilere göre İnegöl’de bir tane yetkili özel firma bulunmakta. Sitedeki verilere göre İnegöl Belediyesi’de test yapma yetkisi olduğu belirtildi.

İnegöl’de bakanlık onaylı Rasim Ay mühendislik firma sahibi Rasim Ay ise süreci anlattı.

Ay yaptığı açıklamada riskli yapı tespiti ile binanın dayanıklılık performans testinin farklı olduğunu belirtti.

2 FARKLI İŞLEM YAPILABİLİR

Riskli yapı analizi yapıldığında sonucun direk bakanlığa gönderildiğini ifade eden Ay “Riskli yapı tespiti farklı bir durum binanın dayanıklığı farklı bir konu. Bina riskli çıkarsa bakanlığa sunmak zorundayız. Şuan yapılması gereken mevcut binanın performans analizi. Buda 2018 deprem yönetmeliğine göre mevcut binanın dayanımı hesaplanıyor. Yönetmelik gereği her kattan numune alınacak, 1 adet kolon sıyırılması yapılacak. İçerideki demirin çapı ölçülecek, korozyonu ölçülecek, test çekici ile dayanım hesabı yapılacak. Bu bilgilerle binanın deprem performansı hesaplanacak. Bu hesaplama durumunda binanın performans raporu çıkacak. Bu rapora göre binada güçlendirilme yapılması gerekiyorsa bina sakinleri karar verecek. Riski yapı analizi yaparsa daha detaylı bir analiz yapılacak. Sonuç riski yapı ortaya çıkarsa bakanlığa bildirmek zorundayız. Bildirimden sonra riskli yapı bakanlık izni ile yıkılması gerekiyor.

MALİYETİ NE KADAR

Turgut Altınok'tan İstifa Açıklaması: 'Ben Değil, Yavaş İstifa Etmeli Turgut Altınok'tan İstifa Açıklaması: 'Ben Değil, Yavaş İstifa Etmeli

Binanın projesine göre kullanılan kolon sayısına göre 4 katlı bir yapı ortalama 25-35 bin arası fiyat değişiklik gösterebilir.

KAROT TESTİ NEDİR?

 Bina duvarlarından silindir şeklinde zarar vermeden delinerek alınan beton örneği, karot makineleri ile yapılıyor. Binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Beton analiz edilirken, basınç testlerine direnç ve kalite konusunda bilgi verir. Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Bu durum sonucunda ihbar olarak kabul edilen bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor. İlgili rapor hak sahiplerine bildiriliyor.