1949-1950 Sezonunda oluşturulan Bursa Amatör Futbol Liglerinde, 1950-1951 Sezonundan itibaren aralıksız yer alan İnegöl Doğanspor Takımının, bu zaman dilimindeki en önemli sportif başarısı 1969-1970 Sezonunda Bursa 1. Amatör Küme Şampiyonluk Finali oynamak olmuştur.
1969-1970 Sezonunda; Bursa Gençlerbirliği, İnegöl Doğanspor, Mensucatspor,Merinos, Mudanyaspor ve Yenişehirspor Takımlarının yer aldığı Kırmızı Grupta İnegöl Doğanspor sezonu birincilikle tamamladı.
DSİ Nilüferspor, Gemlik Sümerspor, Havagücüspor, İnegöl İdmanyurdu, İvazpaşaspor ve Mustafakemalpaşa Gençlik takımlarının yer aldığı Beyaz Grupta ise DSİ Nilüferspor grup birincisi idi.
İstanbul Bölgesi Hakemlerinin yönettiği, ilçe halkının da çok itibar ettiği, İnegöl Doğanspor- DSİ Nilüferspor Takımları arasındaki Bursa Amatör Küme Şampiyonluğu Final Maçlarının ilki 28 Aralık 1969 Pazar günü saat 14.00’te İnegöl Şehir Stadında oynandı.
23. Dakikada Mehmet’in ilk devre sonlarında ise Yavuz’un golleriyle Doğanspor ilk yarıyı 2-0 önde kapadı.
Nilüferspor’un golü ise ikinci yarının başlarında geldi. Karşılaşma Doğanspor’un 2-1 galibiyeti ile sonuçlandı.
3 Öcak cumartesi günü Bursa’da yapılan ikinci karşılaşmayı DSİ Nilüferspor 81. dakikada attığı gol ile 1-0 galip tamamlayınca üçüncü maç oynanmasına karar verildi.
17 Öcak 1970 Cumartesi günü Eskişehir Atatürk Stadında oynanan üçüncü maç ise 1-1 berabere sonuçlandı. Doğanspor 54. Dakikada Yavuz’un golüyle 1-0 öne geçti.
Nilüferspor’un golü ise 83. Dakikada penaltıdan geldi. 30 dakikalık uzatma esnasında DSİ Nilüferspor bir gol daha atarak 1969-1970 Sezonu Bursa Şampiyonu oldu.
11.12.2020 tarihinde konuyu görüştüğüm, her üç karşılaşmada da yer alan Nuri Çetin; Refik (Kaleci), Nail Balcı, Doğan Şengöz, Niyazi Aşır, Ferruh, Fikret Taşkıner, Zeki Özçiftçi, Bilal, Yavuz Şengöz, Mehmet Kapdan, İsmet Gümüşdere, Turan Kovancı adlı arkadaşlarının anılan karşılaşmalarda Doğanspor forması giydiğini hatırladı.
Mehmet Uçkun, Ösman Güneş, Mesut, Muharrem adlı sporcuların da 1969-1970 sezonu Doğanspor futbolcu kadrosunda yer aldıklarını dönemin yerel gazetelerinden ayrıca tespit ettim.
Yazıyı sosyal medyada paylaştığımda uzun yıllar Doğanspor’da futbol oynamış Şükrü Kelebek “Ankara’da okulda idim, o zamanlar radyodan gece 01.00 haberlerinde duymuştum, Bursa Öğrenci Yurdu’nda çok üzülmüştüm.”
Gürsel Özak “10 yaşımda idim rahmetli babacığım (Seyfettin Özak) götürmüştü o maça.
O zamanlar cumartesi günleri de okul vardı ve ben zorla izin almıştım.
Futbol mu o zamanlar daha bir güzeldi sanki” katkılarında bulundular.
TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.