Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği bilgiye göre, sadece Cuma gününe özgü nâfile oruç, genellikle mekruh kabul edilir. Ancak bu durumun istisnaları da bulunmaktadır.

Genç Gazete Cuma Günü Oruç (6)

Sadece cuma günleri nâfile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda, “Sizden hiç kimse cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde cuma günü de oruç tutabilir.” buyurmuştur. (Buhârî, Savm, 63)

Genç Gazete Cuma Günü Oruç (4)

İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı? İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı?

Cuma Günü hangi oruçlar tutulabilir?

Bazı durumlar, Cuma günü oruç tutmanın mekruh olmadığı istisnai zamanları içerir. Örneğin, farz kaza oruçları ya da adak gibi vacip oruçların Cuma gününe denk gelmesi halinde bu oruçlar tutulabilir.

Demek ki Cuma günü farz, vacip, kaza, kefaret ve adak oruçları tutulabilir. Cuma öncesi ve sonrası oruç tutuluyorsa yine Cuma günü oruç tutulabilir. Ancak tek Cuma günü oruç tutmak doğru değildir.

Cuma günü nâfile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması gerekmektedir.

Genç Gazete Cuma Günü Oruç (3)

Cuma günü haftanın bayram günüdür

Cuma günü, Müslümanlar için haftalık  bayram günü kabul edilir. Bu özel gün, cemaatle kılınan Cuma namazı ve toplumsal etkileşimlerle farklı bir anlam kazanır. Bugün ikram ve kaynaşma günüdür. Bu yüzden, Cuma gününe özel olarak nâfile oruç tutmak yerine, bu günün toplulukla birlikte geçirilmesi teşvik edilir.

Bunun gibi Ramazan Bayramı günlerinde ve Kurban bayramı günlerinde de nafile oruç tutulması tavsiye edilmez. Hatta Ramazan Bayramının 1. günü, Kurban Bayramının tamamında 4 günü oruç tutmak tahrimen mekruhtur.

Genç Gazete Cuma Günü Oruç (2)

Peygamber Efendimiz "Sizden hiç kimse cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde cuma günü de oruç tutabilir." demiştir. (Buhârî, Savm, 63 [1985]; Müslim, Sıyâm, 147 [1144])

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu