Aile İçi Sorumluluklar: Erkek Kardeşin Yükümlülükleri

Yüce Allah'ın emirleri ve Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in hadisleri ışığında, erkeklerin kız kardeşlerine karşı sorumlulukları nelerdir? İslam'da aile içi dayanışma ve yardımlaşmanın önemi nedir? Bu soruların cevaplarını ararken, dinî kaynakların ışığında bir analiz yapacağız.

Düğün çekimi yaptıracak olan çiftlere önemli tavsiyeler! Düğün çekimi yaptıracak olan çiftlere önemli tavsiyeler!

Ailede Sorumluluk ve Yardımlaşma

Aile, İslam dininde kutsal bir yuva olarak kabul edilir ve her bireyin birbirine karşı belirli sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar, aile bireylerinin birbirlerine olan bağlılıklarını ve dayanışmalarını güçlendirir.

Yüce Allah'ın Emirleri

 Aile evlendikten sonra değişmez. Aile sadece eşimizden ve çocuklarımızdan ibaret değildir. Yaşadıkları müddetçe anne babamız ve kardeşlerimiz bizim ailemizdir. Onlara karşı sorumluluğumuz ölünceye kadar devam eder. Allah (c.c.), akrabaya yardım ve iyiliği emretmektedir

“Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver.” (el-İsrâ, 17/26);
“Ana babaya, akrabaya iyilik edin.” (en-Nisâ, 4/36)

Kur'an'daki ayetlerde aile içi yardımlaşma ve akrabaya iyilik yapma vurgulanmıştır. Bu emirler, toplum içinde sevgi ve dayanışmanın temel taşları olarak kabul edilir.

Bebek Cocuk (1)

Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in Hadisleri

“Ey Allah’ın Resûlü! Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” buyurmuştur.(Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140])

Peygamberimiz'in hadisleri, aile içinde özellikle yakın akrabalara yapılan iyiliklerin önemini ve bu iyiliklerin sıralamasını belirtir.

Kan Bağı ve Nafaka Yükümlülüğü

Fıkıhta bir erkeğin, muhtaç durumdaki kadın akrabalarına, özellikle kız kardeşine, nafaka ödemekle yükümlü olduğu vurgulanır. Bu, hem aile içindeki dayanışmayı hem de toplumsal yardımlaşmayı pekiştiren bir uygulamadır.

Rızık Allah'tandır. Böyle bir durumda kimse rızık endişesine düşmemeli. Allah yapılan bu iyilik sebebiyle bereket verir, rızkı arttırır.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre, İslam'da erkeğin kız kardeşine bakma yükümlülüğü, dini ve ahlaki bir sorumluluktur. Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.

İslam'da aile bağlarının korunması ve güçlendirilmesi, bireylerin hem dünya hem de ahiretteki huzur ve mutluluğunun teminatı olarak görülür. Bu yüzden erkek kardeşin, özellikle muhtaç durumdaki kız kardeşine karşı sorumlulukları büyük önem taşır.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR