Bebek Kusmuğu Namazı Nasıl Etkiler? İslami 

Her ebeveynin başına gelebilecek bir durum olan bebek kusmuklarının, dini vecibeler üzerindeki etkisi uzun zamandır tartışma konusu olmuştur. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği son fetva, bu konuda merak edilen tüm sorulara ışık tutuyor.

Genç Gazete Erkek Bebekler Etkileyici Isimler (4)

Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları

Bebek Kusmuğunun Hükmü nedir?

İslam dini, temizliğe büyük önem verir ve namazın da bu temizlik prensipleri çerçevesinde kılınmasını ister. Hanefî mezhebine göre, bebek kusmuğu da dahil olmak üzere, mideden gelen ve ağız dolusu olan her türlü kusmuk necis sayılır. Bu bağlamda, kusmuğun elbiseye bulaşması durumunda namazın geçerliliği konusunda belirli kurallar getirilmiştir.

Genç Gazete Erkek Bebekler Etkileyici Isimler (3)

Namaza Engel Olan Durumlar nelerdir?

Eğer kusmuk, elbiseye katı bir hâlde ve yaklaşık 3 gram (bir dirhem) ağırlığında bulaşmışsa, bu durum namazın kılınmasına engel teşkil eder.

Sıvı hâldeki kusmuk için ise, el ayası kadar veya daha fazla bir alanı kaplaması namaz için engelleyici bir faktördür.

Ancak, bu miktarın altında kalan kusmuklar, namaza mani oluşturmaz ve ruhsat kapsamında değerlendirilir.

Genç Gazete Erkek Bebekler Etkileyici Isimler (2)

İbadette Temizliğin Önemi Büyüktür

Din İşleri Yüksek Kurulu, insanın bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde bulunan her türlü pisliği temizlemesinin, namazın ruhuna uygun bir davranış olduğunu vurgulamaktadır. Temizleme imkânı olmasına rağmen, az miktardaki pislikle namaz kılmanın mekruh olduğunu belirtir.
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR