Trombosit bağışı yapanların en çok merak ettiği konulardan biri de işlemin abdesti bozup bozmadığıdır.
Diyanet kaynaklarının aktardığı fıkhî bilgilere göre, trombositin elde edilme yöntemine bakılmaksızın kanın vücuttan çıkması halinde abdest hükmü etkilenmektedir.
İşte Hanefî ve Şâfiî mezhepleri açısından yapılan detaylı değerlendirmeler...

Trombosit Bağışında Abdest Hükmü Nedir?
Kanın Vücuttan Çıkması Hanefî Mezhebine Göre Abdesti Bozar
Trombosit, kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve halk arasında “beyaz kan” olarak bilinen bir hücre türüdür. Trombosit bağışı iki yöntemle yapılmaktadır:
Normal Kan Verme Yöntemi
Bu yöntemde bağışçıdan alınan tam kan, diğer kan bağışı uygulamalarında olduğu gibi vücuttan tamamen çıkarılır.
Kanın vücuttan çıkması sebebiyle Hanefî mezhebine göre abdest bozulur.
Aferez Cihazıyla Trombosit Toplama
Aferez yöntemi, bağışçının bir kolundan kanın alınması, cihazda trombositlerin ayrıştırılması ve kalan kanın diğer koldan tekrar bağışçıya verilmesi şeklinde uygulanır.
Kan her ne kadar yeniden vücuda dönse de işlem sırasında kan dışarı çıktığı için Hanefî mezhebine göre abdest yine bozulur.
“Bu yöntemle alınan kan, her ne kadar diğer koldan aynı kişiye geri verilmekte ise de kanın dışarıya çıkması söz konusu olduğundan abdest bozulur.” — Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017
Şâfiî Mezhebinde Hüküm Farklı
Kaynaklarda yer alan bilgilere göre Şâfiî mezhebinde kan vermek abdesti bozmaz. (Mâverdî, el-Hâvî, 1/199-200; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/140)

Mezhepler Arasındaki Farkın Nedeni
Hanefîler kanın beden dışına çıkmasını abdesti bozan bir unsur olarak değerlendirirken, Şâfiî mezhebinde bu durum abdesti bozucu bir etki doğurmaz.
Bu nedenle bağışçı mazeret durumuna göre iki mezhepten birinin hükmünü tercih edebilir.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!








