2 yıl önce ülkemizin gördüğü en büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum..
Biz ülke olarak sık sık acılar yaşıyoruz..
Kimi kaza kimi afet kimi zaman terör nedeniyle çok fazla insanımızı olağan dışı ölümlerini görmek sürekli olarak bizleri üzdü..
O kadar ki üzülmekten yoruluyoruz. Peki ne yapıyoruz , sonrasında ?
Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Bolu Kartalkaya otel yangınında yaşadığımız felaketi bir sonraki acıya kadar konuşuyor ve sonrasında unutuyoruz..
Bir acı bir önceki acıyı unutturuyor..
Yani çözüm ile değil adeta çivi çiviyi söker anlayışıyla yaşıyoruz hayatı..
Çözüm için baskı yaptığımız bir toplum olmak zorundayız..
Herkes kendi önünden başlamalı kapısını süpürmeye...
İnegöl için ne istiyoruz ,yetkililer ne yapıyor deprem gündemi ile ?
Bu konuda biz ne kadar bilinçliyiz..
Ödül alan Deprem Çantası cep telefpnu uygulaması, deprem farkındalığı için bisiklet turu ve fotoğraf sergisi gibi hizmetler elbette takdire şayan ama şu soruları da sormak isterim şahsen...
-İnegöl Belediyesinin 99 öncesi binalar ile ilgili bir raporu var mı ?
-1999 öncesi yüksek katlı binalar ilgili 99 depreminden sonra 3 kere deprem yönetmeliği değişmesine rağmen ne gibi tedbirler alındı ve bu binalardan herhangi birine yıkım kararı alındı mı? Yani 99 öncesi yapılan binaların tamamı depreme dayanıklı sınıfında mı görülüyor ?
- Zemin sıvalaşmasının 3-4 mt olduğu İnegöl merkezi için alternatif şehir merkezi planı hazırladı mı? Yoksa merkezi daha da yoğun hale getirmekle meşgulüz ?
- Eski hükümet konağının yıkılmasında alınan geç de olsa doğru karar benzeri şekilde şehirde kamu binaları ve özellikle okulların etüdü yapıldı mı? Olası bir depremde kaç şiddetinde bir sarsıntıya dayanabilirler ?
-Hali hazırda devlet hastanesinin zeminin sürekli su bastığı iddiaları gerçek mi ? Gerçek ise olası bir depreme dayanabilme kapasitesini etkiler mi ?
-Kurşunlu, Kınık, Ortaköy, İsaören, Hocaköy, Cerrah, Yeniceköy ve Esenköy’den geçen fay hatları bilindiği üzere buralarda yapılaşma ile ilgili ayrı bir düzenleme var mı?
- Yapımı yılan hikayesine dönen Hocaköy Barajının fay hattı üzerinde olduğu iddiası gerçek mi ?
- 2014 yerel seçimlerinde büyükşehir yasasıyla merkez mahalle haline gelen köyler ile ilgili riskli ve statik açıdan raporlamalar mevcut mu ? Eski yapı sahipleri bu konuda uyarıldı mı ?
- Zemin katlarında yapılan dükkanlar için kolon kesme ve camekanlı dükkanların bulunduğu yüksek katlı binalar ile ilgili bir tespit çalışması var mı? Gerekli denetlemeler yapılıyor mu ?
-Bugüne kadar İnegölde kolon kestiği gerekçesi ile müeyyide uygulanan bir yapı var mı ? Yok ise bu gerçekçi bir durum mu ?
-Daha 2 hafta önce Konya'da yaşanan binanın çöktüğü olayın bir benzerinin İnegöl'de yaşanma ihtimaline karşı yeteri tedbirler alınıyor mu ?
-Deprem sonrası toplanma alanları ile ilgili bir düzenleme var mı? Halkımız yeteri kadar bilgilendiriliyor mu ?
-Her mahallede veya kalabalık yaşam merkezlerinde deprem toplanma alanlarında halkımızın barınma, arama kurtarma ve dahi en temel ihtiyaçlar için bir deprem konteynır çalışması var mı?
-Daha net bir soru ile İnegöl'de kaç yerde deprem acil konteynırı var ?
-İnegöl'de 3 kat yasağı var iken daha Alanyurt'ta 11 katlı bina nasıl yapılabilmektedir?
-Ortalama beton bina ömrünün 50-60 yıl olduğunu düşünürsek elimizde kaç binanın yapısal ömrümü tamamladığina dair bir veri var mı?
-Deprem sonrası arama kurtarma için eğitimli gönüllü sayısı kaç kişidir? Bununla ilgili bir çalışma var mı? Her mahalle için koordinasyon ekibi var mı?
Son soru İnegöl depreme gerçekten hazır mı?
Selametle..