Dünya çapında yüz milyonlarca insanı etkileyen Covid-19 salgınından yeni bir haber var ve pek de iç açıcı değil. Bilim insanları, özellikle aşıya dirençli ve yayılma hızı yüksek olan yeni bir varyant keşfetti: FLiRT. Bu varyant, İngiltere ve ABD'de ciddi bir hızla yayılıyor ve ölüm oranları dikkat çekici derecede yüksek.

Güneş kremini nasıl kullanmalı ve nelere dikkat etmeliyiz Güneş kremini nasıl kullanmalı ve nelere dikkat etmeliyiz

FLiRT Varyantı Ne Kadar Hızlı Yayılıyor?

FLiRT, ABD'deki yeni Covid-19 vakalarının yüzde 25'ini teşkil ediyor. Adeta bir gölge gibi hızla yayılan bu varyant, İngiltere'de de ölüm oranlarını yüzde 12'ye çıkararak herkesi alarma geçirdi. İngiltere'de vaka sayıları son haftalarda yüzde 15.7 artarken, 109 kişi bu varyant yüzünden hayatını kaybetti.

FLiRT Varyantının Gösterdiği Belirtiler Neler?

Bu inatçı varyant, grip benzeri belirtilerle kendini gösteriyor ve oldukça rahatsız edici. Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı ve halsizlik başlıca belirtiler arasında. Aynı zamanda, tat ve koku kaybı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkanıklık, sindirim sorunları, kusma ve ishal de gözleniyor. İngiliz sağlık otoriteleri, halka maske ve sosyal mesafe gibi önlemleri sıkı tutmaları çağrısında bulunuyor.

Bilim İnsanları Ne Diyor?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Virüsler sürekli mutasyona uğruyor ve bu bazen yeni varyantların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu mutasyonlar, hastalığın daha kolay yayılmasını veya aşı ve ilaçlara daha dayanıklı hale gelmesini sağlayabiliyor," denildi. Bilim insanı Dr. Eric Topol ise "Bu varyant, vaka sayısını ciddi şekilde artırabilir," diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi