Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren'in açıklamalarıyla, Ramazan ve Şevval hilalinin gözlemleneceği tarihler netleşti. İşte Ramazan'ın başlangıcı ve Ramazan Bayramı'nın kutlanacağı gün.

Hilal Ne Zaman ve Nerede Görülecek?

Dünya genelinde Müslümanlar için büyük önem taşıyan Ramazan hilalinin, hicri takvime göre bu yıl ilk olarak Atlas Okyanusu'nda, ardından Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında görüleceği açıklandı. Günümüz teknolojisi ile bu anı önceden hesaplayabilmek artık mümkün.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (5)

Gürhan Eren, "Ramazan hilali 10 Mart'ta içtima ve rüyet olacak ve Amerika kıtasında görülecek hilalden dolayı 11 Mart'ta Ramazan ayına başlayacağız." dedi.

Ramazan hilali ilk olarak Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında görülecek ve 11 Mart'ta Ramazan ayına başlanacak.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (4)

Dünya Çapında Ramazan Koordinasyonu

Suudi Arabistan ve birçok İslam ülkesiyle eş zamanlı olarak Ramazan'ın başlaması beklenirken, Şevval hilali de Asya kıtasının doğusunda ilk önce görülecek.

Eren, "Şevval hilali öncesinde 8 Nisan'da içtima, 9 Nisan ise rüyet olacak. 10 Nisan'da tüm dünyanın Ramazan Bayramı'nı kutlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (3)

Ramazan İmsakiyesi

Teknoloji ile ayı önceden hesaplama imkanı olmadığı dönemlerde  çıplak gözle Hilal'in görülmesi esastı. Ancak günümüz koşullarında hava şartları ne olursa olsun teknolojik imkanlarla ayın hareketlerini önceden hesaplayabilmek ve hilalin görüelceği tarih ve saati saptamak mümkün.Din İşleri Yüksek Kurulunun hassasiyeti ve elindeki imkanlar bu noktada tüm dünya Müslümanlarına ışık tutuyor.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (1)

Dünyanın dört bir yanındaki Türk vatandaşları ve Müslümanların namaz vakitleri ve Ramazan takvimi taleplerine yanıt veren Din İşleri Yüksek Kurulu, "Dünyadaki yaklaşık 9 bin 500 yerleşim yerinin imsakiye bilgilerini web site ve mobil uygulamalarda hizmete sunuyoruz." açıklamasıyla dikkat çekiyor.

Ramazan ve Şevval hilali gözlemlerinin, İslam dünyasının birliğini ve koordinasyonunu güçlendiren önemli bir adım olduğu vurgulanıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu global çabası, Ramazan ayının ruhunu ve birlikteliğini pekiştiren bir köprü görevi görüyor.

Genç Gazete 2024 Ramazan Başlangıcı Ramazan Hilal'i Ne Zaman Görülecek (2)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR