Annesini ayı parçaladı, onu bir gazeteci kurtardı Annesini ayı parçaladı, onu bir gazeteci kurtardı

Isınmanın ve sıcaklığın artışının sembolü olan cemre, havaya, suya ve toprağa düşerek ilkbaharın müjdecisi oluyor. Peki, bu yıl cemreler ne zaman ve nereye düşecek?

Cemrelerin Düşüş Tarihleri 

Cemre Nedir ve Ne Zaman Düşer?

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre", kelime anlamı olarak kor ya da ateş demektir. Halk arasında ise sıcaklığın ve ısınmanın artması olarak bilinir. Cemrenin, ilkbahar başlamadan hemen önce, sırasıyla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır.

Cemreler birer hafta arayla düşerek adım adım ilkbaharın gelişini müjdeler.

lale çiçek (5)

2024 Cemre takvimi ise şöyle;

birinci cemre 19-20 Şubat'ta havaya,

ikinci cemre 26-27 Şubat'ta suya

ve üçüncü cemre 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.

lale çiçek (4)

Baharın Habercisi Cemrelerin Kültürel Önemi

Cemre düşmesi, Türk kültüründe baharın başlangıcı ve doğanın yeniden canlanışının sembolü olarak kabul edilir. Hıdırellez ve Nevruz gibi bahar kutlamaları cemre düşmesiyle birlikte başlar.

Osmanlı zamanında ise Divan şairleri, cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazardı. Bu şiirlere "cemreviye" denilmektedir.

lale çiçek (6)

Cemrelerin Etkileri

Cemrenin havaya düşmesiyle birlikte havalar ısınmaya, suya düşmesiyle sular ısınır ve canlanır. Toprağa düşmesiyle birlikte ise topraktaki tohumlar uyanır ve filizlenmeye başlar. Bu süreç, baharın gelmesi ve doğanın yeniden canlanması için büyük bir önem taşır.

Baharın müjdecisi cemreler, havaya, suya ve toprağa düşerek ilkbaharın başlamasını sağlar ve doğanın canlanmasına vesile olur.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR