İngiltere'deki uzun vadeli bir çalışma, D vitamini eksikliğinin, bunama riskini %19-25 oranında artırabileceğini gösterdi.

The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bu araştırma, 14 yıl süresince D vitamini düzeyleri düşük bireylerde demans riskinin belirgin şekilde arttığını belgeledi.

Genç Gazete Rüyada Babaanne Görmek Yaşlı Nine Dini Rüya Tabirleri (7)

Bu vitamini eksik olanın bunama riski çok yüksek

D vitamininin yeterli alımı, özellikle Alzheimer hastalığı ve damar hastalığına bağlı demans riskini azaltmada önemli bir rol oynuyor.

Araştırmaya göre, düzenli D vitamini takviyesi alan kişilerde Alzheimer riski %17, damar hastalığına bağlı bunama riski ise %14 oranında azaldı.

Genç Gazete Rüyada Babaanne Görmek Yaşlı Nine Dini Rüya Tabirleri (2)

Düğün çekimi yaptıracak olan çiftlere önemli tavsiyeler! Düğün çekimi yaptıracak olan çiftlere önemli tavsiyeler!

Kemik sağlığına da iyi geliyor

 Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, demansın yaşla birlikte artan bir risk olduğunu ve D vitamininin sadece kemik sağlığına değil, aynı zamanda genel beyin sağlığına da katkı sağladığını vurguluyor. Eryiğit, unutkanlık ve yorgunluk gibi belirtilerin D vitamin eksikliği ile bağlantılı olabileceğini belirtiyor.

Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, “Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, uyumaya rağmen vücutta ağrılar ve dinlenememe, dinlenmeden kalkma gibi durumlar D vitamin eksikliği belirtisidir.

Türkiye, D vitamini açısından çok iyi bir ülke. Sürekli güneşimiz var fakat güneşlenmiyoruz. Güneşlenirken güneş kremi sürüyoruz. D vitamininin en önemli kaynağı direkt olarak güneşe temas etmektir. Koruyucusuz ve direk ten teması olmalı”

“Ayrıca özellikle yağlı balıkları yemeliyiz. Belki de omega 3 takviyesi almalıyız ki onlarda D vitamini yoğun miktarda var. Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyeti yapın, yeşillikleri kullanın. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. B12, folik asit yani üçünün birlikte alınmış olması lazım”

"Unutkanlık çok önemli bir şikâyettir. Genç yaş ya da yaşlı, hiç fark etmez varsa unutkanlığınız mutlaka nöroloji uzmanına başvurun. Lütfen güneşe biraz maruz kalın. Sadece elinizden yüzünüzden değil, kollarınızdan, bacaklarınızdan da D vitamini alın. Her gün en az 45 güneşte kalın. Ama arada cam olmasın, direk maruziyet istiyoruz.”dedi.

Genç Gazete Rüyada Babaanne Görmek Yaşlı Nine Dini Rüya Tabirleri (1)

Güneş ışığı almayı ihmal etmeyin

Dr. Eryiğit, güneş ışığının doğrudan temasının D vitamini için en önemli kaynaklardan biri olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, özellikle yağlı balıklar ve Akdeniz diyeti gibi D vitamini bakımından zengin beslenme şekillerinin benimsenmesinin önemine değiniyor.

Anne Yaşlı Yasli Anne (7)

Serumla da alınabiliyor

D vitamininin yağda çözünen bir vitamin olduğunu ve aşırı kullanımının zehirlenme riski taşıdığını belirten Dr. Eryiğit, D vitamininin doktor kontrolünde ve gerekli serum düzeyleri ölçümü yapılarak kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar, demans ve Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı korunmada D vitamininin rolünün altını çizerken, bireylerin bilinçli bir şekilde güneşe maruz kalmaları ve dengeli bir diyet uygulamaları gerektiğini hatırlatıyor.

Kaynak: İHA