Moskova'dan uluslararası arenaya dair sıcak gelişmeler yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyareti sırasında basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

Bu açıklamalar arasında Gazze'de yaşanan trajik hastane saldırısından, Ukrayna ve Karadeniz'deki askeri hareketliliklere kadar birçok konu yer aldı.

Putin'den Gazze Hastane Saldırısına Sert Tepki

Putin, İsrail'in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını değerlendirirken, taraflar arasında müzakerelere başlanması gerektiğini vurguladı.

Eurovision 2024'ü İsviçre ve İsrail karşıtları kazandı Eurovision 2024'ü İsviçre ve İsrail karşıtları kazandı

FİLİSTİN İSRAİL (2)-1

Gazze'deki Durum ve Filistin Devleti

Putin, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini belirterek, "İlkeli bir tutumumuz var ve bunun bugünkü krizle hiçbir ilgisi yok. Biz, her zaman başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduk." dedi.

"Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü. Bunun, bu çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmemiz gerektiğine dair bir işaret olmasını umuyorum. Taraflar, en azından bir şekilde temaslara, müzakerelere başlamalılar."

Ukrayna ve Karadeniz'de Askeri Hareketlilik

ABD'nin Ukrayna'ya Füze Sevkiyatına Tepki

Putin, ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği uzun menzilli füzeleri eleştirerek, "Bu Ukrayna için iyi bir şey değil. Füzelerin sevkiyatı, çatışma hattındaki durumu hiçbir şekilde büyük ölçüde değiştiremeyecek." dedi.

Rusya'nın Karadeniz'deki Hareketliliği

Rusya'nın Karadeniz'de askeri varlığını artırma kararı da gündemdeki yerini aldı. Putin, "Kinjal füzelerini taşıyan Mig-31 uçakları, Karadeniz'de devriye gezmeye başladı." açıklamasını yaptı.

"Bunun bir tehdit olmadığı konusunda uyardım ancak Akdeniz’de olanlarla ilgili görsel ve silahların yardımıyla kontrol gerçekleştireceğiz."

Rusya, Gazze'deki trajik olayları yakından takip ederken, Ukrayna ve Karadeniz'de de askeri hareketliliğini artırma kararı alarak uluslararası dengeleri etkileyebilir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR