• Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

-İşyerindeki çalışma sürelerinin en az 3'te bir oranında azalması veya faaliyetin 4 hafta süreyle durdurulması halinde, esasen üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

-Kanunda çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Çalışma süresi 1/3 oranında azaltıldı demek için işyerinde çalışma süresinin haftalık 30 saat veya aşağısında olması gerekmektedir.

  • Nakdi Ücret Desteği Nedir ?

-Ücretsiz izne çıkartılan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almayan işçiler için uygulanır.

  • Nakdi Ücret Desteğinden Hangi İşçiler Yararlanır?
  • Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden sadece işsizlik sigortası primi kesilen işçiler yararlanabilir. Bu durumda, emekliler ve çıraklar yararlanamaz.

-17.04.2020 tarihinden sonra işe girenler nakdi ücret desteğinden yararlanamaz. İşveren yine de bu işçilerini ücretsiz izne çıkartabilir.

  • Kısa Çalışma Ödeneğinden Hangi İşçiler Yararlanır Hangileri Yararlanamaz?

-Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden sadece işsizlik sigortası primi kesilen işçiler yararlanabilir. Bu durumda, emekliler ve çıraklar yararlanamaz.

-Kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak işçinin

-Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün iş sözleşmesi devam ederken, eksik prim günü bildirilen günler ile iş sözleşmesinin askıda olduğu prim yatırılmayan süreler 60 gün içinde hesaba katılır ve kesinti sayılmaz.

  • Kısa Çalışma Ödeneği Ve Nakdi Ücret Desteğinde Hangi Kodlar Kullanılacak?

-Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında kullanılacak SGK eksik gün kodları: 18 Kısa Çalışma Ödeneği ; 27 Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler.

Kısa çalışma ile birlikte herhangi bir eksik gün nedeni var ise 27 kodu kullanılır.

-Nakdi Ücret Desteği kapsamında kullanılacak SGK eksin gün kodları: 28 Pandemi Ücretsiz İzin ; 29 Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer.

Ücretsiz izin desteği ile birlikte herhangi bir eksik gün nedeni var ise 29 kodu kullanılır.

  • İşverenler Ne Zaman Başvuru Yapacak?

-Nakdi ücret desteği iznin verildiği ayı takip eden ayın 3'üne kadar https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi internet adresi üzerinden işverenlerce yapılması gerekmektedir.

-Kısa çalışma ödeneği son başvuru süresi bir önceki dönem 30.06.2020 iken bu süre 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

  • Kısa Çalışma Ödeneğinden Ne Zaman Yararlanılacak?

-2021 Ocak-şubat-mart ayları için faydalanılacak.

  • Başvurusu devam edenler ile başvurusunu sonlandıranlar ve ilk defa başvuru yapacak olanlar

-30.06.2020 tarihinden önce Kısa Çalışma Ödeneğine başvuranlar yeniden başvuruya gerek kalmadan uzatılan süreden yararlanacaktır ayrıca bu süre zarfında prim şartını tamamlayan işçilerini dahil edebilecektir.

-Başvurusunu sonlandıranlar ve ilk defa başvuru yapacak olanlar ise e-devlet üzerinden kanıtlayıcı belgeleri de ekleyerek başvuru yapacaktır.

-Bu kanıtlayıcı belgeler çalışma süresinin azaltıldığını ortaya koyan bordro, puantaj kayıtları bununla birlikte resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapmasında olduğuna veya siparişlerin ve sözleşmelerin iptal edildiğine dair belgelerdir.

  • Kısa Çalışma Ödeneği İşsizlik Ödeneği Süresinden Düşülecek Mi?

-Bu karar kapsamındaCovid-19 nedeni ile yapılan kısa çalışma ödemeleri başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmez.

Dipnot: Bu yazı hazırlanırken yararlanılan kaynaklar;

1.Resmi gazetede yayımlanan 30 Kasım 2020 tarihli 3238 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

2.İŞKUR Kısa Çalışma ödeneği Sıkça Sorulan Sorular

3.TÜRMOB Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği Konusunda Bilinmesi Gerekenler