Ramazan ayında her gece teravih namazının ardından kılınan vitir namazı, Hanefi mezhebinde vacip, diğer mezheplerde ise sünnet olarak değerlendiriliyor. Peki, vitir namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır? İşte cevaplar.

Vitir Namazı Kaç Rekat?

'Vitir', Arapça'da 'tek'  'tekbaşına olan' anlamına gelen bir kelime olup, yatsı namazından sonra kılınan ve rekat sayısı 1, 3, 5, 7 gibi tek olan bir namazdır.

Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) gece namazlarının sonunu her zaman tek rekatla tamamlaması bu uygulamanın temelini oluşturur. Bu konuda rivayetler net olup, rekat sayısının kesin bir sınırı yoktur.

Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) Vitir namazı hakkında şöyle buyurmuştur: "Ey Kur’an ehli, vitir namazını kılın! Çünkü Allah tektir, tek'i sever."
"Vitir haktır. Beş rekat ile vitir namazını kılmak isteyen kılsın. Üç rekat ile kılmak isteyen kılsın ve tek rekat ile kılmak isteyen yine kılsın."

Genç Gazete Kadınlar Cuma Namazı Kılınmadan Öğle Namazını Kılabilirler Mi (1)

Vitir Namazının Kılınışı

Vitir namazı Ramazan ayında cemaatle kılınır. Önce yatsı kılınır, sonra teravih kılınır. Teravih kılındıktan sonra vitir kılınır.

Vitir namazının ilk 2 rekatı normal namaz gibi kılınır.,

Her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da âyetler okunarak kılınır.

İkinci rekâtın sonunda tahiyyât duası ile oturulur.

Normal namazdan tek farkı ve en çok karıştırılan uygulaması 3. rekata aittir.

Sınava Girmeden Önce Okunacak Dualar: Zihin Açıklığı ve Başarı İçin Sınav Duaları Sınava Girmeden Önce Okunacak Dualar: Zihin Açıklığı ve Başarı İçin Sınav Duaları

Üçüncü rekâtta Fatiha ve sure okunup kıraat bittikten sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları edilir. Camide burayı unutup ya da karıştırarak rükuya gidenler olur. 

Yatsı namazının ardından kılınan bu vacib namaz, sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda ifa edilebilir.

Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” buyurmuştur.

Cemaate camiye gitmeyip Teravih namazını evde kılanlar,  Uyanabilme sorunu yoksa vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir. Normal zamanlarda gece kalkamama ihtimalinden sonra uyumadan hemen yatsıdan sonra kılınması tavsiye edilmiştir.

Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir.

Miraç Kandili Namazına Nasıl Niyet Edilir

Mezheplere Göre Vitir Namazının Rekat Sayısı

Hanefî mezhebine göre vitir namazı üç rekattır.

Şâfiî mezhebine göre ise bir rekatla başlayıp, on bir rekata kadar çıkabilir.

Mâlikî mezhebine göre vitir bir rekattır ancak yatsının farzından sonra iki rekat sünnet kılınabilir.

Hanbelî mezhebine göre de vitir bir rekattır, fakat üç veya daha çok rekat olarak da kılınabilir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR