İstanbul merkezli Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) yapılan yolsuzlukla ilgili detaylar ortaya çıktı. Diken gazetesinden Ayşegül Kasap'ın haberine göre, kurum içerisinde organize biçimde gerçekleşen dolandırıcılıkla ilgili başlatılan soruşturmada, TŞOF tarafından yaklaşık 105 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı tespit edildi.

Şikayet dilekçesinde, dolandırıcılığın organize bir şekilde yapıldığı iddia edilirken, bilirkişi heyeti de şüphelilerin yasaya aykırı işlemleri görmezden gelerek yolsuzlukta payı olduğunu raporladı.

Türkiye genelinde araç plakalarının üretim, dağıtım, satış ve basımının TŞOF'un tekelinde olduğu belirtilen Karayolları Trafik Kanunu'nun 131'inci maddesine göre, kurum elde ettiği gelirin yüzde 60'ını İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı'na yatırmak zorunda. Ancak TŞOF, bakanlığa daha az para vermek için kanuna aykırı giderleri gider olarak göstermiş ve bu nedenle kuruma karşı fon davaları açılmış.

Kobani Davasında Kararlar Açıklandı Kobani Davasında Kararlar Açıklandı

Davalara kurum adına bakan avukat Burcu Gökdağ'ın işlemleri takip ettiği ancak süreç içinde icra dosyaları üzerinden kurumu dolandırarak 19 milyon 318 bin 37 lira 80 kuruşu zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. Zimmet, belirli bir zaman içinde peyder pey gerçekleşti ve müfettişler, kurum zararının gerçek bedelini ölçmek için ödemelerin yapıldığı günün Merkez Bankası döviz satış kurunu esas alarak 3 milyon 307 bin 469 dolar (105 milyon 706 bin 709 lira) olarak hesapladı.

Gökdağ, "nitelikli dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlamalarıyla hakim karşısına çıktı ve 2022'de tutuklandı. Ancak Gökdağ'ın avukatı, müvekkilinin işlemlerden kurumun haberdar olduğunu savunarak, iddiaları reddetti.

Dava açılanlar arasında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu da bulunuyor. Ankara Başsavcılığı, şüpheliler hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla soruşturmayı sürdürüyor. TŞOF Başkan Vekili Mehmet Yiğiner, başsavcılığa şikayet dilekçesi vererek yolsuzluğun organize bir biçimde gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Ticaret Bakanlığı'nın teftiş raporu, kurumdaki yetkililerin Gökdağ'ın verdiği belgeleri kontrol etmediklerini ve kanuna göre ödemelerin banka aracılığıyla yapılması gerektiği halde elden yapılan ödemeleri sorgulamaksızın kabul ettiklerini ortaya koydu. Şüpheliler, haklarındaki suçlamaları kabul etmezken, Eyüp Aksu savunmasında İstanbul'daki oda başkanlığı görevini hatırlatarak haksızlıklarla mücadele ettiğini ve suçlamaları reddettiğini belirtti.

Bilirkişi heyeti raporu, sekiz yıl boyunca kanuna aykırı şekilde yapılan ödeme yöntemlerinin göz ardı edildiğini ve bu ihmalin kurumun zararının ana etkeni olduğunu tespit etti. Denetim kurulu üyeleri Oktay Nuhoğlu, Aziz Fatih Yılmaz, Mehmet Tiryakioğlu, Heşar Haşimoğlu, Eyüp Aksu'nun, görevlerini ilgili yasa ve yönetmeliklere göre yerine getirmedikleri belirlendi.

Başsavcılık, şüphelilerin mahkemede yargılanarak cezalandırılmasını talep etti. Soruşturma süreci devam ederken, kamuoyu yolsuzluk skandalının ayrıntılarını öğrenmeye devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi