Atatürk Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen "Kahve Yapımı Atölyesi" etkinliği, Türk Kahvesi'nin hazırlanma ve pişirme aşamaları hakkında doğru bilinen yanlışları ele aldı. 2013 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilen Türk Kahvesi, hazırlanmasından içilmesine kadar incelikleriyle anlatıldı.

Genç Gazete Türk Kahvesi Pişirme Teknikleri Uzmanların Açıkladığı Püf Noktaları (7)

Öğrencilere Pratik Kahve Hazırlama Eğitimi

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sözbilir ve akademisyenlerin katıldığı programda öğrencilere kahve yapma eğitimi verildi. Barista eğitmeni Aykut Yaşar, Türk Kahvesi'nin demleme püf noktalarını anlattı ve katılımcılara nasıl içilmesi gerektiğini gösterdi. Aykut Yaşar, en önemli tavsiyelerinden birinin kahvenin soğuk su yerine 55-60 derece sıcak suyla hazırlanması olduğunu belirtti.

Genç Gazete Türk Kahvesi Pişirme Teknikleri Uzmanların Açıkladığı Püf Noktaları (6)

"Soğuk Suyu Kullanmayın, Tatlılaşma İçin Ilık Su Tercih Edin"

Barista eğitmeni Aykut Yaşar,  "Türk kahvesinde yapılan yanlışlardan bir tanesi soğuk su kullanmak. Soğuk su kullandığınız zaman kahvede acılaşma oluyor. Ilık su kullanırsanız tatlılaşma olur. Biz genelde 55-60 derece sıcak su kullanıyoruz kahvenin çözülmesini sağlayıp ve acılaşmasını önlüyoruz. Altı geniş olacak üst kısmı dar olan fincanları tercih edin. Kahvenin tat profilini daha iyi alırsınız. Bunun yanında bir de demleme modellerimiz var. Yeni nesil demleme modelleri uyguluyoruz. Suyun sıcaklığından tutun terazide her şeyi ölçülü bir şekilde yapıyoruz. 1 gram kahveye 16 milim su koyuyoruz filtre kahvelerde. Yeni nesil demleme Erzurum'da yeni başladı. Erzurum'da yeni nesil akımının eğitimlerini veriyoruz öğrencilere ücretsiz derslere başladık. Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi bölümünde bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Mezun olan insanların bu işi benimseyip öğrenmeleri gerekiyor ki doğru uygulamayı yapsınlar. Biz elimizden geldikçe onlara destek verip gelişmesini sağlıyoruz" dedi.

Genç Gazete Türk Kahvesi Pişirme Teknikleri Uzmanların Açıkladığı Püf Noktaları (1)-1

Yaşar ayrıca, yeni nesil demleme modelleriyle su sıcaklığından, teraziye kadar her ayrıntının ölçülü bir şekilde uygulandığını ve bu eğitimleri ücretsiz olarak Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi bölümünde verdiklerini vurguladı. Türk Kahvesi'nin gelişen trendlerini takip ederek mezun öğrencilere destek verdiklerini belirtti.

Genç Gazete Türk Kahvesi Pişirme Teknikleri Uzmanların Açıkladığı Püf Noktaları (3)

Bursa Kebabı'nın hikayesini biliyor musunuz? Bursa Kebabı'nın hikayesini biliyor musunuz?

Editör: AYHAN BAYRAKTAR