Artan fiyatları ve kur baskısıyla birlikte yurtdışı pazarlarda zorlanan Türk ihracatçıları, bir yandan da gizli ticari bilgilerin sızdırılmasıyla mücadele ediyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği alarma geçti.

Uzakdoğulu Rakiplerin Gözü Türk İhracatçısının Bilgilerinde

Yasa Dışı Bilgi Sızıntıları

İDDMİB Denetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Uzakdoğulu firmalara özellikle Çin'e gizli ticari bilgilerin yasa dışı olarak sızdırıldığına dikkat çekildi. Turhan,

"Nereye kaç paralık mal sattığımızdan masraflarımıza, tüm müşteri bilgilerimize kadar tüm veriler rakip elinde"

şeklinde konuştu.

Çin'in Ticari Hamleleri

Gökhan Turhan Çin'in pandemi sonrasında küresel ticarette yaptığı hamlelerle Türk üreticisinin zor durumda olduğunu belirtti. 

7 Kamu Bankası, 1 ATM Çatısı Altında Buluştu! 7 Kamu Bankası, 1 ATM Çatısı Altında Buluştu!

Turhan, ihracatçının önünü açan serbest ticaret anlaşmasının (STA) gelişmesi ve bu konuda devletler arası çalışmaların kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, demir ve demir dışı metaller sektöründe yaşanan depo sorunlarının devam ettiğine dikkat çekildi.

Kur ve Enflasyon Sorunu

İhracatçılar için döviz kuru ve enflasyonun önemli sorunlarına değinen Turhan, bu döngüdeki yanlış politikaların durumunun olumsuz olacağını belirtti.

İhracat Sigortası Krizi

Gökhan Turhan, pandemi sonrası ihracat sigortasında yaşanan ihracatçıları zorladığını ve Eximbank'ın ihracat sigortası biriminin aktif hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Armatür Sektöründe Durum

Armatür sektörü, Türkiye'nin net ihracatçı sektörleri arasında bulunuyor. Bu yılın istikrarına göre, ürün artış değerinde artış görüldü. Ancak bazı Avrupa ülkelerinde pazar kaybı yaşanırken, bazılarında ise artış gözlendi.

Editör: Fırat Çelik