Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti

 86 yıl sonra gerçekleşen bu tarihi adım, İstanbul Fatihi'nin ruhunu şüphesiz şad etmiştir.

Ayasofya'nın geleceği konusunda kesin talimatlar veren Fatih Sultan Mehmet, vakfiyesinde şu sözleri kaleme almıştı:

ayasofya-camii

"ASLA HELAL DEĞİLDİR"

"Allah'ın yarattıklarından O'na ve O'nun rüyetine iman eden, ahirete ve onun heybetine inanan hiçbir kimse, ne sultan olsun ne melik, ne vezir ne de bey, zâlim ve diktatör idareciler tarafından tayin edilmiş olanlar da dâhil, Ayasofya vakfını eksiltmek, bozmak, değiştirmek, işlevini ortadan kaldırmak asla helal değildir!"

Fatih'in bu güçlü vasiyeti, Ayasofya'nın ebediyen cami olarak kalmasını ve işlevini devam ettirmesini şart koşuyordu. Yüzyıllar boyunca birçok uygulama buna aykırı hareket etse de, nihayet Ayasofya'nın asıl kimliğine kavuşması sağlandı.

AA-20230723-31744201-31744200-YENIDEN_IBADETE_ACILAN_AYASOFYA_3_YILDA_YAKLASIK_21_MILYON_ZIYARETCIYI_AGIRLADI

Fatih'in bedduası etkisini sürdürüyor

Rivayetlere göre, ölüm döşeğindeyken Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya ve İstanbul için okuduğu beddua da hala etkisini sürdürüyor. Padişahın, "Vasiyetim çiğnenirse, bu şehir sonsuza dek harap olacak, sakinleri huzur bulamayacak" şeklindeki sözleri, İstanbul'un geçirdiği deprem, yangın vb felaketleri açıklamak için sıklıkla kullanılıyor.

İşte bu nedenle, Ayasofya'nın yeniden cami olarak açılışı, Fatih'in ruhunu da müsterih etmiştir. Zira onun vasiyeti ve bedduası, nihayet tamamlanmış oluyor.

1200x627-ayasofya-camii-nerede-ayasofya-camiine-nasil-gidilir-hangi-ilcede-1594452182591

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılışı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği özel bir dua programıyla başlayan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılış süreci, büyük bir coşkuyla devam etmişti. Vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesine, Ayasofya'ya artık akın akın geliyor ve özgürce ibadetini yapıyor.

ayasofya-2

Ayasofya asıl kimliğine ve işlevine yeniden kavuştu

Bu tarihi adım, Ayasofya'nın asıl kimliğine ve işlevine yeniden kavuşması anlamına gelmektedir. Fatih'in 550 yıl önce koyduğu şartlar, nihayet hayata geçirildi. Tüm Müslümanlar için kutsal bir mekân olan Ayasofya Camii, artık sonsuza dek ibadete açık kalacak inşallah!

İstanbul ve Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in ruhunu ve mirasını yaşatmaya devam edecek inşallah!.

Ayasofya'da Yeni Düzenleme 15 Ocak'ta Başlıyor

 

Kaynak: Haber Merkezi