Altın Nesil Okulları Matematik Öğretmeni Fatih HAMAN, "Bazı insanlar matematiği sever, kimileri ise pek hoşlanmaz. Bazı öğrencilere göre matematik sadece birçok kural ve formülden oluşan bir derstir. Kimine göre ise, matematik hayatin içindedir. Alışverişte bir şey satın alacağımız zaman, yemek yaparken kullanacağımız malzemenin ölçüsünü ayarlarken, ya da bir bina inşa ederken, yani sık sık kullandığımız bir şeydir aslında matematik.
MATEMATİK EĞLENCELİ BİR DERSTİR
TEOG sınavı da özellikle matematik alanında öğrencilerin çeşitli kaygılar yaşadığı bir sınavdır. Matematik dersi düzenli çalışma, konu tekrarı, nitelikli soru çözme gibi zamana yayılmış planlı çalışmalarla kolaylıkla öğrencilerin başarı sağlayabilecekleri bir derstir aslında. Bu konuda öğrencilerin sınav hazırlıklarını kolaylaştıracak bazı önerileri öğrencilerle ve velilerle paylaşacağız. Unutulmamalıdır ki bunların hiçbiri genel kural niteliğinde değildir ve her öğrencinin kendine özgü öğrenme stili ve çalışma prensipleri de vardır. Bu düzene katkı sağlamak amacıyla paylaştığımız fikirlere de dikkat edilmesi sınav öncesi ve sınav anında öğrencilere yarar sağlayacaktır." diyerek öğrencilerin matematik dersine olan bakış açısını değerlendirdi.

"Öğrencilerin TEOG sınavına hazırlanırken dikkat etmeleri gereken en önemli nokta www.meb.gov.tr adresinde yayınlanan kazanım değerlendirme testleri, çıkmış sınav soruları ve MEB tarafından yayınlanan örnek soruları ilk referans olarak almalarıdır. Burada yayınlanan soruları inceledikten sonra da mutlaka öğretmenlerinden bilgi ve yanlışları ile ilgili destek almalılar."

SINAV ÖNCESİ RAHATLATAN MATEMATİK ÖNERİLERİ NELERDİR?
Sınavın genel bir değerlendirmesini yapan Altın Nesil Okulları Matematik Öğretmeni Fatih HAMAN, öğrencilerin sınav öncesinde dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

? Öncelikle matematik dersine önyargı ile bakılmamalı ve öğretmenlerinizin gösterdiği metotlarla dersi eğlenceli hale getirilmelidir.
? Hazırlık amacıyla çözülen sorular dikkatli okunmalı, sembol ve kelimelerin anlamları mutlaka sınavdan önce öğrenilmelidir. Örneğin, "diklik, paralellik, kesişim, birleşim gibi özel matematik terimlerine dikkat edilmelidir.
? Matematiksel işlemleri ezbere değil anlayarak ve değerlendirerekçözmek gerekir.
? Son zamanlarda anlamakta güçlük çekilen kazanımlar öyküleştirilerek hatırda kalmasının sağlanması yararlı olacaktır.
? Her zaman kullanılan"geriye dön" yöntemini uygulamak yararlı olacaktır.Yani işlenen konular, en sondan başlayıpkazanımlar tek tek incelenerek ve soru çözülerek ilk konuya kadar çalışılması kazanımların pekişmesi açısından yarar sağlayacaktır.
? Hiçbir kazanım atlanılmamalıdır, zira konuların birbirine bağlantılı olduğu unutulmamalıdır.
? Aynı tür yayınlardan değil farklı tür yayınlardan geriye dönük olarak soru çözülmeli ve çok soru değil nitelikli sorular çözmeye dikkat edilmelidir.
? Çözülemeyen sorular öğretmenlerle paylaşılmalı, sadece çözdürmek için değil nerelerde hata yapıldığını anlamak için soru çözümüne önem vermek gerekir.
? Sınav süresi dikkatli kullanılmalı, TEOG Sınavı bir hız sınavı değildir. Bu sınavda hızlı olan değil sınav öncesi tekrarlarla eksiklerini kapatan ve soruları analiz edebilen öğrenciler kazanacaktır.
? Sorular, temel kavramlara dayandığı için zaman yaklaştıkça öğretmenlerin anlatacağı püf noktalara dikkat edilmelidir.
TEOG SINAVINDA HANGİ KAZANIMLAR AĞIRLIKLI OLACAK?
Geçmiş yılların çıkmış TEOG sorularını değerlendiren Fatih HAMAN, "Öğrenciler, önceki yıllara ait TEOG sorularını incelerken değişen öğretim programını da dikkate almalıdır. Bununla birlikte TEOG-2 sınavı için TEOG-1 konuları da mutlaka tekrar edilmelidir. Matematik zümresi olarak kazanımları değerlendirdiğimizde, öğrenciler tüm kazanımlardan sorumlu olduklarını bilmeliler. Bununla birlikte bazı kazanımlara özellikle dikkat edilmesi yarar sağlayacaktır. Bu kazanımları sıralarsak:
? Ondalık sayıların karekökü
? Olasılığın 0-1 arasında değişmesi
? Temel benzerlik özelliği
? Cebirsel ifadelerde terim, katsayı, özellikle özdeşliklerin modellenmesi
? Eşitsizliklerin sayı doğrusunda gösterimi
? Üçgenin temel elemanları, özellikle kağıt katlama soruları
? İki bilinmeyenli denklem kurma ve çözme (Özellikle problem çözme soruları)
? Koordinat düzleminde doğru ve alan ilişkileri
? Pisagor bağıntısı (özellikle özel üçgenler)
? Yansıma-öteleme
? Bir bilinmeyenli denklem çözümü
? Koordinat düzleminde eğim
? Üçgen çizimi, özellikle tek bir üçgen çizimi soruları
? İrrasyonel sayıyı rasyonel yapma
? Üçgende kenar açı bağıntıları
? Cebirsel ifadelerde bir değişkeni diğeri cinsinden yazma

Almanya'ya gitmek isteyen gençlere fırsat Almanya'ya gitmek isteyen gençlere fırsat

SINAV SONRASI NE YAPALIM?
26 Nisan'da yapılacak TEOG matematik sınavı sonrasında okulun da devam ettiğini ve bundan sonraki süreçte de dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu ayrıca matematiğin sadece bir araç değil hayatımızın her anında devam eden bir süreç olduğunu vurgulayan Altın Nesil Okulları Matematik Öğretmeni Ümit ARIKAN, "Matematiğin her yerde olduğunu bilmeli, günlük hayatta da karşımıza çıkabileceğini vurgulamak isterim.Bu nedenle matematik dersinin, en başında da vurguladığımız gibi,sadece sınavdan yüksek puanlar alabilmek için değil sınav sonrasında öncelikle lise öğrenimi olmak üzere hayatın tüm alanında ihtiyaç duyulan bir kazanım olduğu unutulmamalıdır.
Öğrenciler sınav sonrasında da derslerin devam edeceğini akıllarından çıkarmamalı ve bu derslerde edindikleri kazanımların, ders içi performanslarının ve yazılı sınavlardan alacakları notların da sene sonu başarı puanında etkili olacaktır.
HER SINIFTA MATEMATİĞİN ÖNEMİ
Burada bahsettiğimiz öneriler sadece 8. sınıf öğrencileri için değildir. Hayatında her alanında matematik olduğunu göz önünde bulundurursak okul hayatı içinde bulunan tüm öğrenciler için önemli olan noktalardır. Bu nedenle tüm öğrenciler için dikkat edilecek noktalardan bahsetmeye çalıştık. Matematiğin kaygı duyulacak bir ders değil planlı çalışmalarla oldukça keyifli bir ders olduğunu tüm öğrencilerin fark etmesini diliyoruz. Öğrenilen konuların pekişmesi ve zor olmaktan çıkması için de öğrencilerin ders defterlerini kaynak olarak kullanmalarını öneriyorum. Defterlerine ders içinde yazdıkları notları tekrar tekrar inceleyerek çözmeleri, buradaki konu anlatımlarına dikkat etmeleri yararlı olacaktır." diyerek sınav sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetti.
Yaklaşan sınav sürecinde ve sınav gününde tümöğrencilere başarılar diliyoruz.