Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

9) Bursa'da yaşayan Suriyelilerin bir atı kafasına vurarak öldürdüğü iddiası: Sosyal medyada paylaşılan bir video ile Bursa'da yaşayan Suriyelilerin bir atı kafasına vurarak öldürdüğü iddia edildi.

Videoda atın kafasına vuran kişinin Bursa'da yaşayan bir Suriyeli olduğu iddiası doğru değil. Video Şubat 2014'te internette dolaşıma girmiş, bunun üzerine Suudi Arabistan merkezli Al-Arabiya kanalında yayınlanan bir haberde videonun Suudi Arabistan'dan olduğu belirtilmişti.

Konu BBC Arapça servisinde 17 Şubat 2014 tarihinde "Trend" bölümünde de yer almış, Twitter kullanıcılarının 36 bin tweet içeren # (Hayvana eziyet edenler cezalandırılsın) etiketiyle olaya tepki gösterdikleri belirtilmişti.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/bursada-yasayan-suriyelilerin-bir-ati-kafasina-vurarak-oldurdugu-iddiasi/

10) Suriyeliler maaşlarını almak için PTT önünde kuyruğa giriyor iddiası: Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin devletten maaş aldığı, bu yüzden PTT şubeleri önünde kuyruğa girdikleri yönündeki iddialar sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde sık sık dile getiriliyor.

İddiaların aksine Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukların sebebi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan mültecilere sağlanan kış yardımı. BM'nin resmi web sitesinde bu yardım için 50 bin 948 PTT kartı dağıtıldığı ve 254 bin 740 kişiye ulaşıldığı açıklandı. BMMYK Resmi Facebook sayfasından ise konu ile ilgili paylaşılan haberlerde, PTT kartlara tek seferlik 600 ila 900 TL arasında değişen miktarlarda kış yardımı yatırıldığı belirtildi.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyeliler-maaslarini-almak-icin-ptt-onunde-kuyruga-giriyor-iddiasi/

11) İki Suriyelinin Bursa'da bir kadını kaçırıp tecavüz ettiği iddiası: Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda, Bursa'da 7 Eylül gecesi iki Suriyelinin, iş çıkışı evine giden Serpil Yıldırım isimli bir kadını kaçırıp, tecavüz ettikten sonra öldürdüğü iddia edildi.

Ancak bu iddia doğru değil. İddiada kullanılan fotoğraf 2013 yılında gerçekleşen başka bir olaya ait.

İstanbul Eyüp TEM Otoyolu'nda gerçekleşen ve 2 Ocak 2013'te haberleştirilen olaya göre, Gülşan Sarcan isimli kadın boşandığı eşi tarafından öldürüldü.

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ise teyit.org'a böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/iki-suriyelinin-bursada-bir-kadini-kacirip-tecavuz-ettigi-iddiasi/

12) Gaziantep'te Suriyeliler vatandaşlık için kuyruğa girdi iddiası: Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoğrafla, Suriyeliler'in Gaziantep'te vatandaşlık başvurusu için Şehitkamil İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiği iddia edildi. Ancak BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer'in de paylaştığı fotoğrafın "vatandaşlık başvuru sırasını" gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Fotoğraf 9 Aralık 2016 tarihinde Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) servis ettiği "Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale" başlıklı habere ait. Haberde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yanı sıra; Kızılay gibi yardım kuruluşlarının 100'er liralık yardımından almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah erken saatlerde Nüfus Müdürlüğü'ne akın ettiği belirtiliyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/gaziantepte-suriyeliler-vatandaslik-icin-kuyruga-girdi-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)