BİLİNMEYEN BİR UYGARLIĞIN İZİNE RASTLANILDI

1974-75'te yapılan arkeolojik kazılar neticesinde Suriye'nin İdlib bölgesinde

bilinmeyen bir uygarlığın izine rastlanıldı: Ebla Krallığı… Bu uygarlığın şifreleri 2000’li yıllarda çözülmeye başlanınca yer yerinden oynadı. Neden?

30-3

Bu arkeolojik kazılarda Ebla Krallığı'na ait 20 bin kadar da tablet ortaya çıktı. Bu arşiv, aynı zamanda diğer arkeoloji uzmanlarının üç bin yıldan beri bildikleri bütün çivi yazılı metinlerin dört kat daha fazlasıydı.

12-52

Peki, bu tabletlerin dünya tarihi açısından önemi ve gizemi neydi?

Tabletlerde, Kur'an-ı Kerim'deki hangi peygamberlerin ismi geçiyor ve hangi olaylar yer alıyordu?

29-2

HIRİSTİYANLIK DÜNYASI BU BULUŞTAN ÇOK KORKTU

Ebla tabletleti Suriye'nin antik kenti Ebla'da yer alan bir saray arşivi koleksiyonudur.

İtalyan arkeolog ve onun ekibi tarafından antik kent Tell Mardikh kazıları sırasında keşfedilen tabletler, Ebla höyüğü içerisinde yer alan Kraliyet Sarayı'nın farklı odalarında bulundu.

28-2

Bu tabletler, büyük sırları da açığa çıkarmasının yanında dinler tarihi açısından çok önemli bilgileri ihtiva ediyordu.

Ebla tabletlerinin en önemli özelliği içerisinde ilahi kitaplarda bahsedilen üç

peygamberin adının geçmesiydi: Hz. İbrahim, Hz. İsmail, Hz. Davud…

27-2

Kur'an-ı Kerim'de geçen bazı peygamber ve melek isimleri ile Lût Kavmi'nin ve Sodom Gomore'nin ayrıntılı şekilde yazıldıkları ilk kaynak olmaları.

13-33

Hz. İbrahim’in isminin tabletlerde geçiyor olması, Hz. İbrahim ve onun getirmiş olduğu dinin Tevrat’tan önce var olduğunu teyit ediyordu.

İbn-i Sina kimdir? Orta çağın zirvesinde Doğudan yükselen aydınlık! İbn-i Sina kimdir? Orta çağın zirvesinde Doğudan yükselen aydınlık!

Tarihçiler Ebla’da bulunan tabletleri bu açıdan değerlendirdiler.

Tabletlerde geçen isimler, üç İlahi kitapta bahsedilen peygamberlerin ismiydi ve tabletler Tevrat’tan çok daha eskiydiler.

26-3

MÖ 2500 YILINDAN GELEN TARİHİ DELİLLER

Ebla Krallığı, Suriye'nin başkenti olan Şam ile Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan M.Ö 2500'lü yıllarda hüküm sürmüştü. Ebla "Beyaz Kaya" manasına gelmekteydi. Epey gelişmiş bir medeniyete sahip olan Eblalılar, dönemin önemli kültür ve ticaret merkezi haline gelmişti. Devlet arşivi oluşturacak ve kütüphaneler kuracak yetkinliğe sahiptiler. İşte bu krallık döneminden kalan tabletler henüz çok yeni sayılabilecek bir zamanda gün yüzüne çıktı.

25-5

Bölgede yapılan kazılarda Ebla Krallığı'nın 20 bin civarında tabletten oluşan arşivi bulundu. Bu arşiv, aynı zamanda diğer arkeoloji uzmanlarının üç bin yıldan beri bildikleri bütün çivi yazılı metinlerin çok daha fazlasıydı.

24-5

HAK DİNİN TARİHİ DELİLİ ORTAYA ÇIKINCA ŞOK OLDULAR

Tabletlerdeki en önemli husus ise bazı peygamber ve melek isimlerinin geçiyor olmasıydı. Kur'an-ı Kerim'de adı geçen melek Mikail ve üç İlahi kitapta bahsedilen peygamberler olan Hz. İbrahim, Hz. Davud ve Hz. İsmail'in isimleri tabletlerde yer alıyordu.

14-25

Tabletlerde bazı peygamberler ile meleklerin isimlerinin yanı sıra Tevrat'ta geçen ve Kur'an'da da bahsedilen bazı hadiselerden de bahis vardı.

23-8

Meselâ Hazreti Lût'un kavminin helâk olduğu Sodom ve Gomore, İrem.

 Bu isimlerin en dikkat çekici yanı ise, peygamberlerin tebliğ ettiği kitaplar dışında şimdiye kadar bulunmuş başka hiçbir metinde geçmiyor olmalarıydı. Bu o dönemde hak dini tebliğ eden peygamberlerin haberlerinin bu bölgelere de ulaştığını gösteren önemli bir belge niteliğini taşımaktadır.

14-24

Bu tabletlerin varlığı, Kur'an-ı Kerim ayetinde de yer aldığı üzere Yüce Allah'ın her topluluğa elçiler gönderdiğinin apaçık bir göstergesidir.

22-21

"Andolsun, Biz her ümmete: "Allah'a kulluk edin ve tağuttan kaçının"

(diye tebliğ etmesi için) bir elçi gönderdik. Böylelikle, onlardan kimine

Allah hidayet verdi, onlardan kiminin üzerine sapıklık hak oldu. Artık,

yeryüzünde dolaşın da yalanlayanların uğradıkları sonucu görün."

(Nahl Suresi, 36)

15-23

Ortadoğu tarihinin yeniden yazılmasına imkan verecek tablet çalışmaları ne yazık ki sonlandırılmak zorunda bırakıldı. Çiviyazısı uzmanları Ebla tabletleri üzerinde çalışmaya devam ederlerken Tel Mardih'teki kazılara Suriye'deki savaş yüzünden 2011'de son verildi.

21-8

SURİYE’DE SAVAŞ ÇIKINCA

 Bir iddiaya göre Suriye’deki iç savaş dünya tarihini değiştirecek bu tarihi buluşu yok etmek için çıkarıldı. Ya da Suriye’deki iç savaş bu buluşun saklanması ve yok edilmesi için fırsat bilindi. Çünkü bu tarihi deliller, Kuran-ı Kerim’de geçen bilgileri destekliyor, Tevrat ve İncil’in tahrip edildiğini ortaya koyuyordu.

20-16

Bahsi geçen ve tercüme edilmiş tabletler 20 bin tabletin az bir bölümünü oluşturur. Tabletler savaş öncesi Suriye'de Halep, Şam ve İdlib müzelerinde tutulmakta idi. Ancak tabletlerin son akıbeti bilinmiyor. Batı'nın bu tabletlere karşı büyük bir arzusu vardı. Hristiyanlığı şüpheye düşüren noktalar sebebiyle tabletlerin önemli bir çoğunluğu yok edildi veya çalındı.

16-24

Batı, bu tabletlerin çoğunu kendi ülkelerine götürmüş veya yok etmeye girişmiştir. İşid’in bölgeyi işgaline izin verilmiş ve tarihi alanları tahrip etmeleri sağlanmıştır. Bu Ebla tabletlerini yok etme planının bir parçası mıydı? Bunu bilmiyoruz ancak öyle veya böyle bu tabletlerin islam diniyle ilgili bölümlerinin yok edilmeye çalışıldığı bir gerçek.

19-14

SON BİLGİ: Ebla tabletleri Suriye sınırları içerisinde yer alan antik kent Ebla'da 1800 tam kil tablet, 4700 parça ve binlerce küçük parçadan oluşan bir saray arşivi koleksiyonudur. Tabletler İtalyan arkeolog Paolo Matthiae ve onun ekibi tarafından 1974-75 yılları arasında antik kent Tell Mardikh kazıları sırasında keşfedildi. Hepsi MÖ 2500 ve şehrin yıkıldığı MÖ 2250 yılları arasında tarihlendi. Yıllar süren çalışmalar sonucunda, 2010 yılında tabletlerin sırrı ve şifresi çözülmeye başlanmıştı.

18-13

Suriye’de iç savaş çıkınca çalışmalar durdu. Bugün, tabletlerin Suriye'de Halep, Şam ve İdlib müzelerinde tutulduğu düşünülmektedir. Akıbetleri bilinmiyor.

17-20

Yazının tamamı ve resimler için TIKLAYINIZ   

1-981

FİKRİYAT DERGİSİ

Editör: AYHAN BAYRAKTAR