Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu ve ekibinin yürüttüğü araştırma, sıcak çay tüketiminin yemek borusu kanseri riskini artırdığını gösterdi. Doğu Anadolu bölgesinde sıkça görülen yemek borusu kanseri vakalarının nedenlerini inceleyen 25 yıllık bu araştırmada, 742 erkek ve 720 kadının verileri üzerinde çalışıldı.

İbn-i Sina asırlar öncesinden yazmış: Baş ağrısından uçuğa kadar sağlık reçeteleri İbn-i Sina asırlar öncesinden yazmış: Baş ağrısından uçuğa kadar sağlık reçeteleri

Sıcak çay yemek borusu Kanseri riskini arttırdığı kanıtlandı

Araştırma sonuçlarına göre, hastaların %85'i çaylarını 85 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda tüketiyordu. Prof. Dr. Atilla Eroğlu, sıcak çayın yemek borusu kanseri riskini artırdığını belirterek, özellikle çayın bu derecede tüketilmesinin bölgede sık görülen kanser vakalarının sebebini oluşturabileceğini ifade etti.

Sıcak çay yemek borusu Kanseri riskini arttırdığı kanıtlandı

Erzurum'da genellikle 94-95 derece kaynar suyla hazırlanan çayın, bardağa döküldükten sonra sıcaklığının 83-85 dereceye düştüğünü aktaran Eroğlu, bu sıcaklıktaki çayın dahi yanıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Eroğlu, "Sıcak çay, özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede sık görülmesinin sebebi. Çayı hafif ılıtıp içmek gerekiyor." dedi.

Sıcak çay yemek borusu Kanseri riskini arttırdığı kanıtlandı

Araştırma, 85 derece ve üzeri sıcaklıkta içilen çayın, 65 derece ve altında içilen çaya göre yemek borusu kanseri riskini 8 kat daha fazla artırdığını gösterdi. Eroğlu, çayın bardağa konulduktan sonra 3-4 dakika bekletilerek ılıtılması gerektiğini vurgulayarak, yüksek sıcaklıktaki çayın sindirim sisteminin hassas kısımlarında yanıklara ve hücre değişikliklerine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK