Ramazan ayı, beslenme düzeni ve alışkanlıklarında önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönem. Bu dönemde oruç tutarken karşılaşılan en yaygın sorunlardan biri olan ağız kokusu ve sindirim problemleri, uzmanların tavsiyeleriyle önlenebilir.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Seval Bayrak, ramazanın getirdiği bu zorluklara dair önemli ipuçları paylaştı.

Genç Gazete Oruçluyken Diş Fırçalamak Oruç Bozar Mı Diyanet'ten Açıklama Geldi! (6)

Sahur ve İftar Sonrası Diş Bakımının önemi büyük

Doç. Dr. Seval Bayrak, ramazanda ağızdaki tükürük miktarının azalmasıyla ortaya çıkan ağız kuruluğu ve fonasyon bozukluğunun, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Ağız sağlığını korumak ve mevcut dental sorunların kötüleşmemesi için iftar ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Genç Gazete Oruçluyken Diş Fırçalamak Oruç Bozar Mı Diyanet'ten Açıklama Geldi! (4)

Ek Bakım Önerileri: Ağızda Dil ve Yanak Temizliği yapın

Bayrak, sadece dişleri fırçalamanın yeterli olmadığını, ağızda dili ve yanakları temizlemenin ve diş ipi kullanmanın da ağız sağlığı için önemli olduğunu belirtti. Bu işlemlerle ağız florasının düzenlenmesine ve hastanın rahatlamasına katkı sağlandığını ifade etti.

Genç Gazete Oruçluyken Diş Fırçalamak Oruç Bozar Mı Diyanet'ten Açıklama Geldi! (5)

Doğru Beslenme ve Su Tüketiminin Rolü büyük

Ağız sağlığına katkıda bulunmak için bol su tüketilmesi gerektiğini belirten Bayrak, özellikle aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılmasını önerdi.

Bu sayede ağız kuruluğunun önlenmesi ve ağız kokusunun azaltılması hedefleniyor.
Ağız gargaraları, tuzlu su faydalı olabilir.
Özellikle aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınmak da faydalı olacaktır.
Oruçlu iken de macun kullanmadan dişinizi fırçalayabilirsiniz.
Misvak kullanabilirsiniz.

Genç Gazete Oruçluyken Diş Fırçalamak Oruç Bozar Mı Diyanet'ten Açıklama Geldi! (2)

İftar ve Sahurda Ne Yemeli?

Karabük Üniversitesi'nden Emel Aktaş, sahur ve iftar için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat çekerek,  Sahurda hafif kahvaltı veya az yağlı, az tuzlu çorba; iftarda ise protein, kompleks karbonhidratlar ve sebze içeren ana yemekler önerdi.

Hangisi daha zararlı; şeker mi, yoksa ekmek mi? Hangisi daha zararlı; şeker mi, yoksa ekmek mi?

Genç Gazete Oruçluyken Diş Fırçalamak Oruç Bozar Mı Diyanet'ten Açıklama Geldi! (3)

Fiziksel Aktivite ve Kronik Hastalıklar

Ramazan boyunca fiziksel aktivitenin düşmesi bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya sebep olabiliyor. Aktaş, iftardan sonra yapılacak hafif yürüyüşlerin bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önleyebileceğini belirtti.

Aktaş, ayrıca diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan bireylerin ramazan ayını hekim ve diyetisyen kontrolünde geçirmelerinin önemi üzerinde durdu.

Genç Gazete Oruçluyken Diş Fırçalamak Oruç Bozar Mı Diyanet'ten Açıklama Geldi! (1)

Uzmanlar, ramazan ayında sağlıklı bir oruç süreci geçirebilmek için beslenme düzeni, su tüketimi ve düzenli diş bakımının yanı sıra, fiziksel aktiviteye de önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak: Doç. Dr. Seval Bayrak