"Çöp Dökmek Yasak" yazmak çözüm değil

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, piknik ve mesire alanlarına akın etmeye başladı. Bu alanlardan biri olan Sarıyer'deki Belgrad Ormanı, piknikçilerin geride bıraktığı çöpler nedeniyle adeta çöplüğe dönüştü. "Çöp dökmek yasaktır" yazısının hemen altında biriken çöp yığını, durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Genc Gazete Copler Cevre (6)

Çöp Sorunu Neden Çözülemiyor?

Piknikçilerin ormana getirdikleri yiyecek ve plastik atıkları, ormanın çeşitli bölgelerine bırakılmasıyla ciddi bir çevre kirliliğine yol açtı. Gönüllü olarak çöpleri toplayan Osman Çelebi, durumun ciddiyetini şu sözlerle ifade etti:

"Buradaki halk olarak üzgünüz. Biz sürekli çöpleri kendi bütçemizle topluyoruz. Belediyeye defalarca bilgi verdik artık utanıyoruz. Hala gelip bu çöpleri almıyorlar."

Çelebi, bazı vatandaşların topladıkları çöpleri yere döktüğünü ve hatta çöp poşetlerini aldığını belirterek, bu durumun karşısında çaresiz kaldıklarını söyledi.

Genc Gazete Copler Cevre (5)

Belediyeden Yardım Bekleniyor

Sarıyer Belediyesi'ne defalarca bildirimde bulunduklarını belirten ilçe sakinleri, belediyenin çöpleri temizlememesi nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş'ın girişimleriyle bir kısmının temizlendiğini hatırlatan Çelebi, bu girişimlerin sürekliliğinin sağlanamamasından yakındı.

Genc Gazete Copler Cevre (2)

"15 senedir bazı piknik alanlarının kör noktaları bu halde. Piknik alanlarına ücret verildiği için, 'ben buraya para verdim gelip toplayacaklar' deyip, çöplerini bile bile atan insanlara da şahit oldum."

Genc Gazete Copler Cevre (3)

Çöplerini Toplayan Duyarlı Vatandaşlar

Tozlu Bent'e piknik yapmak için gelen Celal Can Ünver ise, herkesin en azından kendi çöpünü toplaması gerektiğini vurguladı:

"Herkes en azından kendi çöpünü toplasa böyle bir birikim olmaz, çok zor değil aslında. Biz kendi çöpümüzü toplayacağız ama bir dahaki sefer geldiğimizde ne durumda olacak bilemiyorum."

Genc Gazete Copler Cevre (1)-1

Ünver, bırakılan çöpleri görebildikleri kadar toplamaya gayret ettiklerini belirterek, duyarlı vatandaşların çabalarının yeterli olmadığını ifade etti.

Bu ciddi çevre sorunu karşısında Sarıyer Belediyesi'nin ve vatandaşların daha duyarlı olması gerektiği açıkça görülüyor. Doğal güzelliklerimizin korunması için hepimizin daha dikkatli ve sorumlu davranması şart.

Genc Gazete Copler Cevre (4)

Kaynak: İHA