Yılanlar yuvalarından çıkıyor

Kocaeli'de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yılanlar yuvalarından çıkarak doğada çiftleşmeye ve beslenmeye başladılar. Bu durum, yerleşim alanlarında daha sık yılan görülmesine neden oldu. Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, vatandaşları uyararak bu durumun normal olduğunu belirtti.

Genc Gazete Yilan Yilanlar Cevre (1)-1

Yılanlar Neden Ortaya Çıktı?

Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Biriminin Sorumlu Yöneticisi ve Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, yılanların etçil sürüngenler olduğunu belirterek, Antarktika ve çoğu ada dışında dünyanın her yerinde bulunduklarını söyledi. Özer, "10 santimetreden, 7-8 metreye kadar boyutları mevcuttur. Türkiye'de de 47'ye yakın yılan türü mevcuttur" dedi.

Sıcakların artması ile yılanlar yuvalarından çıkarak doğada çiftleşmeye ve beslenmeye başladılar.

Genc Gazete Yilan Yilanlar Cevre (3)

Korkulacak Bir Şey Var mı?

Özer, yılanların kış uykusundan uyanarak doğaya çıktıklarını ve bu durumun normal olduğunu vurguladı.

"Yuvalarından çıkarak doğada çiftleşmeye, üremeye ve beslenmeye başladılar. Bu gayet normal bir durum. Korkulacak bir şey yok"şeklinde konuştu.

Genc Gazete Yilan Yilanlar Cevre (2)

Yılanlara Karşı Vatandaşlar Nelere Dikkat Etmeli?

Özer, ormanlık alanlarda ve doğada gezinti yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

"Isırma vakasıyla karşılaştıklarında en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Yılanların doğada insanlarla iç içe olmasının bir sebebi de şudur; daha önce onların yaşam alanı olan ormanlar veya arazilerde bizlerin binalar yaparak, onların yaşam alanına girmemiz yılanlarla daha sık karşılaşmamıza sebep olan etkenlerden biridir"dedi.

Genc Gazete Yilan Yilanlar Cevre (5)

Yılanlar Neden Evlere Giriyor?

Özer, yılanların beslenmek için çeşitli davranışlar sergilediklerini ve evlere giriş sebeplerinin açıkta bırakılan yiyecekler olmadığını belirtti.

"Yılanlar beslenmek için de birtakım davranışlarda bulunuyorlar. Süte, suya, gıdaya ulaşmak isteyen yılanlarla daha sık karşılaşıyoruz. Aynı zamanda, evlere giriş sebepleri de açıkta bırakılan yiyecekler değildir. Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Yılanları öldürmek de doğru bir davranış değildir. Gerekli kurumlara başvurarak yardım talebinde bulunmamız gerekir" diyerek sözlerini noktaladı.
Genc Gazete Yilan Yilanlar Cevre (4)

Kaynak: İHA