Bu haberimizde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) son anlarını, yıkanıp kefene sarılmasını paylaşıyoruz.

Genc Gazete Medine Ravza Hucrei Saadet (3)-1

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Vefatı

632 yılı, Rebiü'l-evvel ayının on ikisi pazartesi günü, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Hz. Aişe (r.a) annemizin odasında ve başı O'nun dizlerinde iken vefat etti. 

Hz. Aişe annemiz, vefat etmeden önce Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) misvak kullandığını ve gözünü semaya dikerek "Er-refiku'l-ala, en yüce dosta gidiyorum" dediğini haber vermiştir.

Genc Gazete Mekke Medine Hac (5)

Cenaze Töreni ve Devlet Başkanı Seçimi

Bu acı vefat üzerine Müslümanlar cenaze merasimi ile birlikte fitne ve karışıklığı önlemek için devlet başkanı seçimini de gündemlerine almışlardır.

Ya Cebbar Ne demek? El-Cebbar Esması kaç kere okunmalı? Esmaül Hüsna Fazilet ve Sırları Ya Cebbar Ne demek? El-Cebbar Esması kaç kere okunmalı? Esmaül Hüsna Fazilet ve Sırları

Devlet düzeni yeniden tesis edildikten 1 gün sonra, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) yıkanması, techiz, tekfin ve defin töreni Salı günü gerçekleşmiştir.

 Müslümanlar, halife seçiminden sonra Peygamber Efendimizi yıkayıp kefenledi. Hücre-i Saadet’te gerçekleşen bu ulvi görevde sahabeler büyük bir saygıyla yer aldı. 

 Hz. Ebû Bekir'e yapılan umumî biatten sonra sahabeler, Allah Resûlü’nü yıkamak ve kefenlemek için bir araya geldi.

Genc Gazete Medine Ravza Hucrei Saadet (4)

Son Görev İçin Toplanan Sahabeler

Resûlullah’ın (asm) yıkanması ve kefenlenmesi için Hücre-i Saadet’te Hz. Ali, Hz. Abbas, Fadl bin Abbas, Kusem bin Abbas, Üsâme bin Zeyd ve Peygamberimizin (asm) azadlısı Şükrân hazır bulundu.

Ensar da bu kutsal göreve katılmak istedi ve onların temsilcisi olarak Evs bin Havlî içeri alındı.

Genc Gazete Medine Ravza Hucrei Saadet (3)

Hz. Ali’nin Üstlendiği Mukaddes Vazife

Peygamber Efendimiz (asm), sağlığında Hz. Ali’ye, "Vefat ettiğimde beni sen yıka." diye vasiyet etmişti. Bu vasiyet gereği, O’nu yıkama görevini Hz. Ali üstlendi.

Yıkama sırasında Peygamberimizin üzerindeki elbisesinin çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda tereddüt edilmiştir.

Bu durumda Hz. Ebubekir (r.a) ve Hz. Aişe (ra.) annemiz gibi yakınlarının görüşü dikkate alınarak Peygamberimizin elbisesi üzerinde yıkanma hizmeti gerçekleştirilmiştir.

Evs bin Havlî testiyle su taşırken, Hz. Abbas, Üsâme ve Şükrân da su dökerek Hz. Ali’ye yardım etti. Hz. Ali, eline sardığı bir bez ile Resûlullah’ı (asm) gömleği üzerinden oğuşturarak yıkadı.

Genc Gazete Medine Ravza Hucrei Saadet (2)-1

Yıkama İşlemi Nasıl Gerçekleşmiştir?

Yıkama işlemi sırasında Kuba kuyusundan getirilen su kullanılmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) bu suyun tadını çok severdi.

Yıkama esnasında su, sidr ve kâfur gibi temizleyici ve kokulu maddeler kullanılmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.), gömleği üzerinde olmak üzere üç kez yıkanmıştır.

Genc Gazete Medine Ravza Hucrei Saadet (2)

Hücre-i Saadet’i Kaplayan Mis Kokulu Huzur

Efendimizin (asm) mübarek bedeni tertemizdi ve mis gibi kokuyordu. O’nda, vefat edenlerde görülen herhangi bir değişim yoktu.

Hücre-i Saadet, daha önce hiç hissedilmemiş bir güzel koku ile doldu. Bu esnada Hz. Ali, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Anam babam sana feda olsun! Hayatında da, vefatında da temizsin, güzelsin, Yâ Resûlallah!"

Genc Gazete Medine Cennet Bahcesi Hacilar (5)-1

Kefenleme İşlemi

Peygamberimizin (s.a.v.) kefenlenmesi için beyaz Yemen bezinden yapılmış üç parça kullanılmıştır.

Bu bezler, vücudunu baştan aşağı örtecek şekilde sarılmıştır. Kefenleme işlemi sırasında herhangi bir süsleme veya abartıya gidilmemiştir.

Genc Gazete Medine Cennet Bahcesi Hacilar (4)

Kefene Sarılan Son Nebi

Peygamber Efendimizin (asm) yıkanmasının ardından, Hz. Ali, Hz. Abbas, Fadl bin Abbas ve Şükrân, O’nu özenle kefene sardı.

Bu an, sahabeler için tarifsiz bir hüzün ve teslimiyetin birleştiği andı.

Genc Gazete Medine Cennet Bahcesi Hacilar (3)

Kusem Bin Abbas’ın Son Dokunuşu

Kusem bin Abbas, Resûlullah’ın (asm) amcası Hz. Abbas’ın oğluydu. Peygamberimize (asm) suret olarak benzeyen amca oğlu Kusem, O’nun cenazesinde büyük bir rol üstlendi.

Yıkama sırasında hazır bulundu, mübarek bedenini sağa sola çevirerek destek oldu. Resûlullah’ı (asm) kabrine yerleştiren de o oldu. Kabirden en son çıkan kişi olarak, Efendimize en son dokunan sahabe olarak tarihe geçti.

Böylece, son peygamber olan Muhammed Mustafa (asm), kendisini seven, hayatını O’nun yoluna adayan sahabelerinin ellerinde son yolculuğuna uğurlandı.

Peygamber Efendimiz (s.av.) vefat ettiği evinde yani Hz. Aişe (r.a) annemizin odasında yıkanıp kefenlenmiş, cenaze namazı da burada gruplar halinde kılınmıştır. 

70 kez af medine munafik (12)

Mescid-i Nebevi'nin En Güzel Köşesi

Peygamber Efendimiz (s.av.) vefat ettiği yerden oynatılmamış, vefat ettiği yer kazılarak kendi evindeki Hz. Aişe annemizin odasına defnedilmiştir.

Daha sonra vefat eden Hz. Ebubekir (r.a) ve Hz. Ömer(r.a) da Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) yanına defnedilmişlerdir.

İşte Hac ve Umre için kutsal topraklara giden Müslümanların, Medine'de Peygamber Efendimiz'in kabrini ziyaret ettikleri yer burasıdır.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammed!

Genc Gazete Medine Cennet Bahcesi Hacilar (1)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

70 kez af medine munafik (11)

Kaynak: Haber Merkezi