Öfkenin stres hormonlarını tetiklediğini ve bedeninizde karıncalanma hissi, kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma, baş ağrısı, başta baskı hissi ve ateş basması gibi bir dizi semptoma yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Uzun vadede ise bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu konuda bilgi veren Psikiyatrist Uzm. Dr. Gamze Ergil, öfke kontrolünün mümkün olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "Öfkeyi kontrol altına almanın ilk adımı, neyin sizi öfkelendirdiğini anlamaktır."

Bahar alerjileri çocukları nasıl etkiliyor? İşte 10 belirti Bahar alerjileri çocukları nasıl etkiliyor? İşte 10 belirti

doktor-1

Öfkenizi Anlama ve Kontrol Etme

Öfkenizi kontrol altına almak için aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz:

  1. Öfkeniz belirtilerle kendini göstermeden önce, fiziksel belirtileri fark edin. Kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi işaretler ortaya çıktığında içten içe 10'a kadar sayın, nefesinizi kontrol edin ve derin nefes almaya çalışın.
  2. Öfke genellikle olaylara yüklediğimiz anlamla ilişkilidir. Öfkelendiğinizde, olumsuz düşüncelerinizi fark etmeye çalışın ve tepki vermeden önce bu düşünceleri sakin bir şekilde değerlendirin.
  3. Eğer öfkeniz belirli bir ortamda tetikleniyorsa, bu ortamdan uzaklaşmaya çalışın veya kısa bir mola verin. Bu, öfkenizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.
  4. Günlük yaşamın hızlı temposu, sakinleşmeye fırsat bırakmıyor gibi görünse de, gün içinde kısa nefes ve kas gevşetme egzersizleri gibi rahatlama teknikleri deneyin.
  5. Yüksek stres seviyeleri öfkenin nedenlerinden biridir. Stres kaynaklarını gözden geçirin ve meditasyon, öz şefkat, yoga gibi stres azaltıcı aktiviteleri hayatınıza dahil edin.
  6. Egzersiz yapmak, olumsuz duygularla baş etmek için etkili bir yol olabilir. Egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirin.
  7. Öfkeli olduğunuzda, karşı tarafı suçlamak yerine, duygularınızı ifade edin. Kin tutmamaya özen gösterin.
  8. Öfkeniz aşırı olduğunda, mizahı kullanarak ortamı yumuşatmayı deneyin, ancak iğneleyici konuşmalardan kaçının.
  9.  Öfkenizin aşırı olduğunu fark ettiğinizde ortamı yumuşatmak ve baş etmek için mizahı kullanabilirsiniz ama iğneleyici konuşmalardan kaçının.
  10. Tüm bu önerileri organize etmek zor geliyor ya da nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya denediniz ama başaramadığınızı hissediyorsanız mutlaka profesyonel yardım alın".

Profesyonel Yardım

Uzm. Dr. Gamze Ergil, öfke kontrolünün önemini vurgulayarak şunları söylüyor: "Tüm bu önerilere rağmen öfkenizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız veya denediğiniz halde başarılı olamıyorsanız, mutlaka profesyonel yardım almalısınız."

Öfkenizi kontrol altına almak, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınız için önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için bu ipuçlarını takip edin ve öfkenizle başa çıkmak için adımlar atın.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR